News

Un preot musulman a murit în timpul unei slujbe în Hagia Sophia. Muezinul a făcut infarct la doar zece zile după ce catedrala a fost făcută moschee

12.08.2020 | 15:56
Un preot musulman a murit in timpul unei slujbe in Hagia Sophia Muezinul a facut infarct la doar zece zile dupa ce catedrala a fost facuta moschee
Preot musulman decedat la Marea Moschee Hagia Sophia. Muezinul a murit în timpul slujbei. Sursă Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un preot musulman a murit în timpul unei slujbe la Moscheea Hagia Sophia din Instabul. Tragedia s-a petrecut la doar zece zile după ce faimoasa catetradală a redevenit moschee. Muezinul Osman Aslan a murit în urma unui atac de cord.

Președintele Erdogan a cerut ca fosta catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol să fie din nou moschee, după 85 de ani în care a fost muzeu. Ecoul acestei vești s-a resimțit în toate colțurile lumii, creându-se multă tensiune politică și religioasă.

ADVERTISEMENT

Decizia are o puternică încărcătură simbolică. Transformarea catedralei Hagia Sofia într-o moschee a fost dur criticată la nivel internațional, inclusiv de către Statele Unite și reprezentanții Bisericii Ortodoxe. Agenția culturală a ONU, UNESCO, a regretat decizia Turciei și a criticat faptul că nu a existat un dialog legat de statutul fostei catedrale bizantine. După redeschidere, prima slujbă musulmană a avut loc pe 24 iulie 2020.

Primele probleme au apărut după slujba de deschidere, când au fost speculate 3000 de infectări cu noul coronavirus ale persoanelor care au fost prezente în interiorul locației de cult.

ADVERTISEMENT

Care sunt reacțiile după moartea muezinului

Vestea tragică a decesului muezinului de la Hagia Sophia a avut un impact emoțional incomensurabil în comunitatea musulmană. Preț de câteva zile moartea preotului musulman a fost ținută secret. Osman Aslan fusese implicat mult în proiectul de redeschidere a moscheii. Timp de mulți ani a fost printre susținătorii cei mai înverșunați care cereau ca Hagia Sophia să fie din nou transformată în moschee.

”Cerem milă din partea lui Domnului pentru familia și apropiați lui”, a declarat Ali Yerlikaya, guvernatorul orașului Istanbul.

ADVERTISEMENT

”Osman Aslan a decedat în urma unui atac de cord în timpul serviciului voluntar de îndrumare din Moscheea Hagia Sophia. Transmitem condoleanțe familiei și rudelor sale,” a anunţat un alt oficial de la Constantinopol.

Moartea preotului musulman la doar 10 zile dupa redeschiderea moscheii a stârnit și un val de reacții controversate. Au fost voci care au sugerat un amestec divin în această poveste tristă.

ADVERTISEMENT

”S-ar putea să greșesc, desigur, dar cred că acum poate ști mai bine decât noi toți consecințele a ceea ce a făcut el și sultanul,” a declarat Jim Mellas, un cunoscut avocat care militează pentru păstrarea specificului creştin al catedralei.

Preotul care a murit în timpul slujbei era un muezin, adică un preot musulman care cheamă credincioșii, din vârful minaretului, la rugăciunile zilnice. El s-a stins din viață subit, în timpul slujbei, în urma unui atac de cord.

Care este povestea bijeturiei arhitecturale Hagia Sophia

Antică, frumoasă și impunătoare, Hagia Sofia are o vechime de 1.500 de ani și reprezintă unul din cele mai solemne locații de cult pentru creștini cât și pentru musulmani. Este considerată de mulți o adevărată minune arhitecturală. De altfel, Hagia Sophia, a fost pe lista finalistelor pentru ”Cele 7 minuni noi minuni ale lumii”, o acținue creată de NewSevenWonders Foundation

Hagia Sophia
Hagia Sophia. Sursă Foto: Irishtimes
Hagia Sophia
Hagia Sophia. Sursă Foto: Hepta.ro
Hagia Sophia
Hagia Sophia. Sursă Foto: Hepta.ro

Hagia Sofia provine din grecescul ”Aghia Sofia” și se traduce „Sfânta Înțelepciune”. A fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, muzeu și acum este din nou moschee. Lăcașul a fost la origine o biserică construită din ordinul împăratului Iustinian și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol aproximativ 900 de ani, până în 1453.

Ultima slujbă ortodoxă a fost oficiată în 29 mai 1453, cu puțin timp înainte ca turcii să cucerească Constantinopolul. Atunci Hagia Sophia a fost tranformată în moschee. A rămas cu acest statut până la 1935, când a devenit muzeu.

La presiunile lui Erdogan, pe 24 iulie 2020, superba catedrală a redevenit moschee.

ADVERTISEMENT