News

Un presupus pedofil din Ucraina este blocat în România din cauza războiului. Dacă nu va fi extrădat, bărbatul ar putea fi pus în libertate

Situație complicată pentru o instanță din România, care trebuie să decidă dacă va extrăda în Ucraina un cetățean moldovean căutat pentru viol asupra unui minor.
30.03.2022 | 09:03
Un presupus pedofil din Ucraina este blocat in Romania din cauza razboiului Daca nu va fi extradat barbatul ar putea fi pus in libertate
Un moldovean care ar fi comis un viol asupra unui minor în Ucraina este judecat în România / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Ucraina au cerut extrădarea unui cetățean născut în Republica Moldova, căutat de Interpol Kiev pentru ”viol asupra unui minor de către o persoană-membru de familie”. Pe numele bărbatului a fost emisă o ”notiță roșie”, prin care a fost dat în urmărire internațională, pe baza mandatului de arestare emis în ianuarie 2021 de un tribunal din regiunea Vinnytsia, Ucraina. Între timp, lucrurile s-au complicat după ce orașul a fost bombardat de armata rusă încă din a doua săptămâni de război.

Cetățeanul moldovean, căutat în Ucraina pentru viol asupra unui minor

Grigore Căldărari, un cetățean moldovean, a fost reținut pe 1 ianuarie 2022, în jurul orei 17:45, la punctul de trecere a frontierei Stânca, în momentul în care încerca să pătrundă în România. Bărbatul, care se afla într-un autocar pe ruta Chișinău-Praga, era dat în urmărire internațională prin Interpol pentru viol asupra unui minor.

ADVERTISEMENT

Suspectul a fost preluat de un echipaj al Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani și a fost predat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Magistrații suceveni au dispus arestarea provizorie a suspectului, pentru 15 zile, în vederea extrădării.

În așteptarea documentelor pentru extrădare, moldoveanul a rămas în arest și s-a prezentat în fața instanței la fiecare două săptămâni, în vederea prelungirii mandatului. După începerea războiului din Ucraina, situația bărbatului a rămas în aer, judecătorii neștiind dacă acesta mai poate fi preluat de autoritățile de la Kiev. Următorul termen al procesului are loc pe 15 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

Legea din România prevede o perioadă maximă de 180 de zile pentru arestul provizoriu, în vederea extrădării. La expirarea acestei perioade, în cazul în care autoritățile străine nu au întocmit documentele pentru extrădare, judecătorii pot decide inclusiv eliberarea persoanei reținute, dacă aceasta nu a comis alte infracțiuni pe teritoriul României.

Se încearcă evacuarea deținuților străini din Ucraina

Situația deținuților din Ucraina este considerată nesigură de comunitatea internațională. Platforma independentă de jurnalism Lighthouse Reports a avertizat, săptămâna trecută, că o bază de detenție UE pentru migranți din Zhuravychi, în care se află între 35 și 45 de persoane străine, nu fusese încă evacuată, deși zona fusese bombardată de armata rusă încă din 11 martie. În centru se aflau deținuți din Afganistan, Bangladesh, India, Pakistan, Sudan, dar și o mamă de 31 de ani din Afganistan, împreună cu fiul ei de 2 ani și jumătate. Baza de detenție de la Zhuravychi este proiectată în așa fel încât este imposibil pentru cei care se află acolo să poată fugi, în cazul unui bombardament.

ADVERTISEMENT

Conform aceleiași surse, 5 etipoieni au fost eliberați și relocați în România, după intervenția guvernului de la Addis Adeba. Alte apeluri la eliberarea unor cetățeni străini deținuți în Ucraina au rămas fără răspuns.

Și autoritățile de la Washington au încercat să preseze guvernul de la Kiev să elibereze deținuții americani care încă nu au fost condamnați definitiv, încă de la începutul lunii martie. Este vorba despre 5 nativi americani, aflați în arest preventiv, așteptându-și condamnarea pentru diverse infracțiuni. Apelul departamentului de stat a venit după ce Statele Unite și-a retras membrii misiunii diplomatice de la Kiev, înainte de începerea invaziei ruse.

ADVERTISEMENT

Cazul traficanților ucraineni eliberați pentru a lupta împotriva rușilor

Pe de altă parte, doi cetățeni ucraineni au fost eliberați, în luna martie, de o instanță din orașul olandez Breda, după ce aceștia au cerut să meargă în țara lor pentru a lupta împotriva Rusiei.

Este vorba de doi bărbați, în vârstă de 27 și 29 de ani, care își așteptau procesul, fiind condamnați pentru trafic de persoane. Ambii sunt din localitatea Luțk, în nord-vestul Ucrainei.

Cei doi fuseseră arestați în septembrie 2021, pe un iaht, după ce au încercat să introducă un grup de albanezi în Marea Britanie.

Judecătorul care a luat această decizie a pus și condiții pentru a accepta eliberarea celor doi: să nu recidiveze, să revină în Olanda pentru a fi judecați, dacă instanța solicită acest lucru și să-și execute sentințele în cazul în care vor fi găsiți vinovați.

Hotărârea vine la o lună după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să elibereze deținuții cu experiență militară din închisori pentru a lupta împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT
Tags: