Sport

După David Popovici și Robert Glință, România propune un nou puști minune la înot! A bătut deja un record vechi de 34 de ani

Natația românească are viitor. După performanțele lui Robert Glință și David Popovici, un nou sportiv se afirmă. Are doar 16 ani și deja face valuri la propriu.
07.04.2022 | 13:54
Dupa David Popovici si Robert Glinta Romania propune un nou pusti minune la inot A batut deja un record vechi de 34 de ani
Vlad Stancu are 16 ani și 25 de recorduri naționale doborâte. Cel mai vechi data din 1988. Sursa foto: arhiva personală
ADVERTISEMENT

Vlad Stancu este noul nume pe care natația românească îl propune lumii. Adolescentul este specializat în probe de anduranță și bate record după record. Cel mai vechi data tocmai din 1988.

Va fi portdrapelul României la europenele de înot de la Otopeni

Anul acesta România va organiza în premieră o ediție a Campionatul European de Juniori la înot, iar purtătorul drapelului ”tricolor” va fi noua senzația a natației din țara noastră, Vlad Stancu.

ADVERTISEMENT

În întrecerile din luna iulie, de la Otopeni, sportivul legitimat la CSA Steaua este îndreptățit să spere nu la una, ci la mai multe medalii în probele de anduranță.

Este deja multiplu campion în întrecerile interne și un veritabil devorator de recorduri. La cei 16 ani ai săi a corectat deja nu mai puțin de 25 de recorduri în probele de 800 și 1500 de metri. Cel mai vechi avea 34 de ani.

ADVERTISEMENT

”Primul meu record l-am bătut la vârsta de 14 ani, la Campionatul Național de la Pitești, în proba de 800 de metri. A fost o senzație superbă, cred că a fost unul dintre cele mai vechi recorduri din natația masculină, data din 1988”, povestește Vlad.

Sportivul știe că toate privirile vor fi ațintite pe evoluțiile lui la Campionatele Europene de înot de la Otopeni, dar etapa emoțiilor a trecut-o demult.

ADVERTISEMENT

”Am fost atât de fericit când am aflat că acest campionat se va ține în țara noastră, sunt pregătit și știu că voi avea rezultate foarte bune acolo”, spune Vlad Stancu.

Visul lui Vlad Stancu este să înoate la JO de la Paris

Povestea sportivului pregătit de Iulia Bechiru nu este cu mult diferită de cea a practicanților înotului de performanță. Totul a început în copilărie, când părinții l-au îndrumat spre bazin. La 11 ani a început să se antreneze intens, iar la 14 ani a început să doboare și recordurile în materie de probe de anduranță.

ADVERTISEMENT

La ultima ediție a Campionatelor Naționale de la Bacău, Vlad a cucerit nu mai puțin de 10 medalii. Nu e mai puțin adevărat că pentru a atinge aceste performanțe, sportivul face sacrificii despre care alți adolescenți de vârsta lui nici nu vor să audă.

”Părinții m-au dus la înot din dorința de a face un sport care te dezvoltă frumos, iar la vârsta de 11 ani, am urcat o treaptă spre înotul de performanță. Acum îmi încep ziua foarte devreme, în jur de ora 5, ca să ajung la 7 la antrenament, uneori am și sală înaintea antrenamentului de dimineață.

Apoi am masă, merg la liceu, apoi merg acasă, uneori apuc să și dorm. După-amiază am al doilea antrenament”, explică Vlad Cosma, programul unei zile obișnuite.

Știe perfect către ce țintește și nu concepe ca la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice, găzduite de Paris, să nu facă parte din delegația României.

”Vreau să ajung la Jocurile Olimpice. Este o senzație superbă când se aude imnul național în boxe, este un sentiment de iubire față de patrie”, adaugă Vlad Stancu.

Deși, încă, extrem de tânăr, sportivul are o experiență de invidiat. La 14 ani, în proba de 400 metri liber, a doborât cel mai vechi record al natației masculine românești, deținut de Robert Pinter, și care data din 1988.

În 2021, Vlad a obținut rezultate extrem de promițătoare la Campionatele Europene pentru juniori de la Roma, unde a ocupat locul 5 la 800 de metri, locul 6 la 400 și locul 7 la 1.500 de metri.

ADVERTISEMENT