Oamenii spun că nu este pentru prima oară când acest râu și-a schimbat culoarea, fiind vorba despre râul Sarandi, care străbate o suburbie a orașului Buenos Aires din Argentina, după care se varsă în estuarul Rio de la Plata. Cel mai probabil apa a fost contaminată cu substanțe toxice.
“Toată viața mea am locuit aici. Astăzi, apa este roșie. A fost gri, a fost verde, a fost violetă, albastră… foarte maro”, își aduce aminte un locuitor din zonă pentru publicația La Nacion. ”În alte zile avem un strat galben gros și un miros acid”, a declarat un alt localnic pentru sursa citată.
Oficialii de la Ministerul Mediului au fost la fața locului pentru a lua mostre de apă roșie pentru a fi testată. Rapoartele din presa locală sugerează că culoarea ar fi putut fi cauzată de deversarea de vopsea textilă sau de deșeurile chimice dintr-un depozit din apropiere.
În ultimele ore, culoarea apei și-a pierdut din intensitate, conform agenției de presă AFP. Locuitorii s-au plâns și în trecut că multe companii locale aruncă deșeuri toxice în apă, care traversează o zonă de fabrici de prelucrare a pieilor și textile la aproximativ 10 kilometri distanță de Capitală.
O femeie care locuiește în zonă, pe nume Silvia, a declarat pentru postul local de știri C5N că deseori apa are un miros groaznic și le dă oamenilor stări de rău. “Locuiesc la un bloc de pârâu. Azi nu are miros. Nu sunt multe fabrici în zonă, deși sunt depozite”, povestește femeia.
O altă locuitoare, Maria a declarat pentru AFP că uneori apa are ”grăsime deasupra” și ”miroase urât”. Cazul seamănă izbitor cu cel al râului Daldykan din Rusia. În urmă cu mai mulți ani, localnicii din zonă și presa locală au relatat cum acest râu a devenit peste noapte roșu ca sângele.
După câteva zile, cel mai mare producător de nichel din lume a recunoscut că colorarea roșie a râului Daldykan din Rusia a fost cauzată de o scurgere chimică de la una dintre fabricile sale. Norilsk Nickel a declarat că ploile torenţiale au cauzat daune barajului de filtrare al uzinei metalurgice Nadezhda, ducând la deversarea nichelului în râul Daldykan.
Compania a negat la început categoric că ar fi responsabilă pentru imaginile cu acest râu roșu de lângă Norilsk, care au fost făcute publice de presa din Rusia. Trebuie menționat că reprezentanții companiei au insistat nu există niciun pericol pentru oameni, animale sălbatice sau mediu.
Activistul ”Greenpeace Rusia”, Alexei Kiselyov, declara în acel moment că este prea devreme pentru a judeca impactul acestor substanțe chimice care au făcut râul roșu. Compania a fost întotdeauna acuzată de standarde de securitate slabe, astfel că un asemenea incident era previzibil, spun activiștii de mediu.