Un experiment computerizat realizat la Centrul Național pentru Cercetări Atmosferice din SUA relevă date îngrijorătoare legate de consecințele unui conflict nuclear între cele două mari puteri ale lumii, Rusia și SUA.
Un astfel de scenariu include schimbări la nivelul radiației solare, schimbări de temperatură și precipitații. Conform concluziilor preliminare, efectele dramatice ale iernii nucleare asupra culturilor de porumb, soia, grâu și pentru pescuit, precum și afectarea tranzacțiilor comerciale ar duce la decesul a 5 miliarde de oameni, din care mulți vor muri de foame.
Cataclismul nuclear ar aduce în atmosferă 150 de milioane de tone de cenușă și funingine, care vor spori radiațiile și vor opri razele soarelui să ajungă pe pământ. Temperaturile vor scădea cu 16 grade Celsius. Cele mai afectate zone vor fi: Africa și Orientul Mijlociu.
Australia și Noua Zeelandă ar face față cel mai bine unei astfel de crize, fiind departe de explozii și bazându-se pe recolte ce pot crește în condiții de climă reci.
„Energia eliberată de incendiile izbucnite după exploziile nucleare este de 100 până la 1.000 de ori mai mare decât energia exploziilor nucleare propriu-zise. Iar în stratosferă nu plouă. Deci dacă o cantitate atât de mare de fum ajunge până acolo, va rămâne acolo ani la rând”, a avertizat profesorul Owen B. Toon, care a lucrat cu celebrul Carl Sagan, autorul care a introdus conceptul de ”iarnă nucleară”.
Simularea grafică realizată de experții universității americane Princeton mai arată că în cazul unei confruntări Rusia – NATO, în care se va folosi arsenalul nuclear, doar la începutul războiului, 90 de milioane de oameni își vor pierde viața sau vor fi grav răniți.
Simularea începe cu Rusia care lansează o lovitură nucleară ”de avertizare”, la care NATO răspunde cu o bombă nucleară tactică.
Urmarea este ușor de anticipat: sute de arme nucleare intră în joc de ambele părți, iar numărul morților ajunge la 2,6 milioane în doar primele 3 ore de ”război total”.
Experimentul arată că Europa devine un spațiu de manevră pentru forța nucleară a Rusiei și cea a SUA. Continentul este pur și simplu distrus de sute de rachete nucleare, cu 3,4 milioane de morți în primele 45 de minute.
În următoarea fază, cele două forțe trec la distrugerea reciprocă a resurselor și atacarea centrelor economice din orașele populate. În finalul acestei faze se pot înregistra peste 90 de milioane de morți.