News

Un război nuclear SUA-Rusia ar însemna un dezastru pentru omenire. ”Interzicerea armelor atomice este singura soluție”

Peste 5 miliarde de oameni ar muri de foame după un război nuclear între SUA și Rusia, arată un studiu condus de climatologii de la Universitatea Rutgers, care estimează producția culturilor după conflict.
21.08.2022 | 10:25
Un razboi nuclear SUARusia ar insemna un dezastru pentru omenire Interzicerea armelor atomice este singura solutie
Potrivit specialiștilor orice conflict nuclear ar fi o tragedie pentru omenire Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conflictul nuclear ar duce la întreruperi „catastrofale” ale aprovizionării cu alimente, deoarece funinginea și cenușa care blochează soarele ofilesc culturile din întreaga lume, au scris cercetătorii.

Războiul nuclear ar provoca foamete globală

Chiar și un război nuclear la scară mai mică între Pakistan și India ar devasta rezervele de alimente, ar reduce producția globală cu 7% în cinci ani și ar ucide până la 2,5 miliarde de oameni. Insecuritatea alimentară în aceste cazuri ar fi mai mortală decât exploziile nucleare, prezice studiul.

ADVERTISEMENT

„Datele ne spun un lucru: trebuie să prevenim izbucnirea vreodată a unui război nuclear”, a spus Alan Robock, profesor de științe climatice la Departamentul de Științe ale Mediului de la Universitatea Rutgers și coautor al studiului, relatează Science Daily.

Lili Xia, profesor asistent de cercetare la Departamentul de Științe ale Mediului de la Rutgers, este autorul principal al studiului publicat în revista Nature Food.

ADVERTISEMENT

Pe baza cercetărilor anterioare, Xia, Robock și colegii lor au lucrat pentru a calcula cât de multă funingine care blochează soarele ar intra în atmosferă de la furtunile de foc care ar fi aprinse de detonarea armelor nucleare.

Cercetătorii au calculat dispersia funinginii în șase scenarii de război – cinci războaie mai mici India-Pakistan și un mare război dintre SUA și Rusia – pe baza dimensiunii arsenalului nuclear al fiecărei țări.

ADVERTISEMENT

Aceste date au fost apoi introduse în Community Earth System Model, un instrument de prognoză a climei susținut de Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică (NCAR). Modelul de teren comunitar NCAR a făcut posibilă estimarea productivității culturilor majore (porumb, orez, grâu de primăvară și soia) țară cu țară. Cercetătorii au examinat, de asemenea, schimbările proiectate în pășunile pentru animale și în pescuitul marin global.

Chiar și în cel mai mic scenariu nuclear, un război localizat între India și Pakistan, producția medie globală de calorii ar scădea cu 7% în cinci ani de la conflict. În cel mai mare scenariu de război testat – un conflict nuclear pe scară largă între SUA și Rusia – producția medie globală de calorii ar scădea cu aproximativ 90% la trei până la patru ani după lupte.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate ar fi țările cu latitudini medii și înalte

Scăderile recoltelor ar fi cele mai severe în țările cu latitudini medii și înalte, inclusiv în țările exportatoare majore, cum ar fi Rusia și SUA, care ar putea declanșa restricții la export și ar putea cauza perturbări severe în țările dependente de import din Africa și Orientul Mijlociu.

Aceste schimbări ar induce o perturbare catastrofală a piețelor alimentare globale, concluzionează cercetătorii. Chiar și o scădere globală de 7% a randamentului culturilor ar depăși cea mai mare anomalie înregistrată vreodată de la începutul înregistrărilor observaționale ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură în 1961. În cel mai mare scenariu de război, peste 75% din planetă ar muri de foame în doi ani.

Cercetătorii au analizat dacă utilizarea culturilor folosite ca hrană pentru animale pe post de hrană umană sau reducerea risipei alimentare ar putea compensa pierderile calorice imediat după război, dar economiile au fost minime în scenariile mari de injecție.

„Lucrările viitoare vor aduce și mai multă granularitate modelelor de cultură”, a spus Xia. „De exemplu, stratul de ozon ar fi distrus de încălzirea stratosferei, producând mai multă radiație ultravioletă la suprafață și trebuie să înțelegem acest impact asupra aprovizionării cu alimente”, a spus ea.

Climatologii de la Universitatea din Colorado, care a colaborat cu Rutgers în cadrul studiului, creează, de asemenea, modele detaliate de funingine pentru anumite orașe, cum ar fi Washington, D.C., cu inventare ale fiecărei clădiri pentru a obține o imagine mai precisă a cât de mult fum ar fi produs.

Un război nuclear de orice dimensiune ar ucide miliarde de oameni

Robock a spus că cercetătorii au deja informații mai mult decât suficiente pentru a ști că un război nuclear de orice dimensiune ar distruge sistemele alimentare globale, ucigând miliarde de oameni în acest proces.

„Dacă există arme nucleare, ele pot fi folosite, iar lumea s-a apropiat de război nuclear de mai multe ori”, a spus Robock.

„Interzicerea armelor nucleare este singura soluție pe termen lung. Tratatul ONU de acum cinci ani privind interzicerea armelor nucleare a fost ratificat de 66 de națiuni, dar de niciunul dintre cele nouă state nucleare. Munca noastră arată clar că este timpul pentru acele nouă state să asculte știința și restul lumii și să semneze acest tratat.”

Studiul condus de Rutgers a fost realizat cu oameni de știință din instituții din întreaga lume, inclusiv Universitatea Autònoma de Barcelona, ​​Universitatea de Stat din Louisiana, Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, Institutul Goddard pentru Studii Spațiale NASA, Universitatea Columbia, Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică, Universitatea din Colorado Boulder și Universitatea de Tehnologie Queensland.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și intensificarea exercițiilor militare chineze în apropiere de Taiwan au reînnoit temerile de conflict nuclear.

Amenințarea nucleară, mai mare decât în ​​Războiul Rece

După izbucnirea războiului în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a spus că forțele sale nucleare sunt „pregătite pentru luptă”, stârnind temeri de un posibil conflict nuclear cu Occidentul la 30 de ani de la încheierea Războiului Rece. Oficialii ruși au încercat ulterior să atenueze avertismentul lui Putin.

China a efectuat numeroase exerciții în jurul Taiwanului în urma călătoriilor recente ale parlamentarilor americani pe insulă, pe care Beijingul o pretinde drept teritoriu chinez. Instabilitatea în strâmtoarea Taiwan vine în timp ce experții occidentali avertizează că Beijingul accelerează acumularea arsenalului său nuclear.

Războiul nuclear ar agrava amenințările existente la adresa securității alimentare. Schimbările climatice, războiul din Ucraina și pandemia de coronavirus au perturbat deja grav producția mondială de alimente.

Un record de 345 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu insecuritatea alimentară, o creștere de aproape 200 de milioane de persoane în comparație cu nivelurile de dinaintea pandemiei, potrivit Programului Alimentar Mondial.

Ca răspuns, țări precum India și Malaezia au exporturi limitate de grâu și pui. Frica de un conflict global – indiferent dacă ar fi implicate arme nucleare – și insecuritatea alimentară care ar rezulta ar putea determina țările să limiteze și mai mult exporturile sau să stocheze alimentele.

ADVERTISEMENT