News

Un renumit analist economic avertizează: ”Prețurile vor crește și în 2023”. Care e inflația reală din România

Steen Jakobsen, unul dintre cei mai apreciați analiști economici din lume, avertizează că prețurile vor continua să crească și în 2023. Acesta spune care este, de fapt, inflația reală din România.
07.06.2022 | 20:00
Un renumit analist economic avertizeaza Preturile vor creste si in 2023 Care e inflatia reala din Romania
Un renumit analist economic anunță că prețurile vor crește și în 2023. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, Institutul Național de Statistică (INS) anunța o explozie în evoluția inflației din țara noastră. Rata anuală se apropie, conform ultimelor date, de 14%.

Un renumit analist economic anunță că prețurile vor crește și în 2023

Veștile proaste vin și din partea specialiștilor financiari externi. Steen Jakobsen, unul dintre cei mai apreciați analiști economici din lume, spune că inflația va rămâne foarte ridicată și anul viitor în România.

ADVERTISEMENT

În paralel, prețurile își vor continua creșterea accelerată din prezent. Totul din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina.

”Cum pentru prima dată în istoria recentă economia se confruntă cu mai multe crize suprapuse, de la cea energetică, până la război, prețurile vor continua să crească accelerat”, spune analistul Jakobsen pentru Știrile ProTv.

ADVERTISEMENT

În acest context delicat, danezul îi sfătuiește pe români să consume doar ce au nevoie și să se împrumute doar dacă nu pot evita asta, pentru că va fi tot mai scump.

Jakobsen: ”Inflația reală în România este undeva între 14% și 42%”

În luna mai a acestui an, INS spunea că ”rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%”.

ADVERTISEMENT

Se pare că în realitate lucrurile sunt mult mai grave. Steen Jakobsen spune că ”inflația reală în România este undeva între 14% și 42%”.

”În România aveți 14% indicele prețurilor de consum și 42% prețurile producției industriale. Inflația reală în această țară este undeva între 14% și 42%. Undeva între 20% și 30% este ceea ce mulți oameni simt în termeni de inflație”, conform analistului.

ADVERTISEMENT

La fel ca prețurile, și inflația va fi pe un trend ascendent în 2023.

”Îmi pare rău să o spun, să fiu persoana care vă spune asta, dar inflația va rămâne ridicată și în 2023. Oamenii și gospodăriile se pot adapta, în mare parte, dacă știu adevărul.

Trebuie să vă asigurați că aveți datorii doar cât aveți nevoie și dacă v-ați extins cu împrumuturile, trebuie să le reduceți, pentru că va deveni mult mai scump. Trebuie să educați copii, partenerii. Pentru a vă asigura că vă veți descurca într-o piață cu prețuri mai mari”, mai spune analistul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT