News

Un român a fost ucis de pirați, pe un petrolier aflat în Marea Arabiei. Reacția MAE. Update

Un român a fost ucis de pirați, pe un petrolier aflat în Marea Arabiei.
30.07.2021 | 17:29
Un roman a fost ucis de pirati pe un petrolier aflat in Marea Arabiei Reactia MAE Update
Un român a fost ucis de pirați, pe un petrolier aflat în Marea Arabiei. Acesta era membru al echipajului. Sursa foto: vesselfinder.com
ADVERTISEMENT
30-07-2021
19:35

Reacția MAE după moartea românului din echipajul navei Mercer Street

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj referitor la uciderea cetățeanului român în larg, în timp ce se afla la bordul navei Mercer Street în Marea Arabiei.

Decesul a fost confirmat, iar rudele au fost anunțate. Totodată, încă nu s-a stabilit dacă a fost vorba, într-adevăr, de un atac al piraților în acest caz, dar incidentul a fost numit unul „violent”.

„Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public privind decesul unui navigator român, ca urmare unui incident cu caracter violent care a implicat, în zona strâmtorii Hurmuz, nava “Mercer Street”, pe care se afla acesta, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin intermediul Ambasadei României la Muscat şi al Ambasadei României la Londra, s-a autosesizat şi a întreprins măsuri specifice în regim de urgenţă.

MAE precizează că natura exactă a incidentului este încă în curs de investigare de către autorităţile competente.

Reprezentanţii Ambasadei României la Muscat au contactat de urgenţă autorităţile omaneze pentru a obţine informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea victimelor.

Urmare demersurilor misiunii diplomatice, autorităţile omaneze au confirmat decesul unui cetăţean român aflat la bordul navei”, a transmis MAE.

Informațiile de la acest moment arată că atactul a avut loc în cursul nopții trecute, în Marea Arabiei, iar ținta a fost petrolierul Mercer Street. Nava avea la bord mai mulți membri ai echipajului la acel moment.

Român ucis de pirați în larg. Bărbatul se afla pe un petrolier aflat în Marea Arabiei

Vinovați de acest atac ar fi chiar un grup de pirați, după cum informase pe Twitter compania israeliană Zodiac Maritime, cea care administrează vasul atacat.

ADVERTISEMENT

Doi membri ai echipajului aflat la bord și-au pierdut viața în urma acestui atac. Este vorba despre un român și un englez. Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre ei.

„Avem informaţii despre un atac împotriva unei nave comerciale în largul coastelor Omanului”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

ADVERTISEMENT

Aceeași sursă a mai precizat că în aceste momente este o investigație. De asemenea, nu se știe dacă sunt și alte persoane rănite. La bord erau, în total, 70 de persoane.

Ce a transmis compania referitor la atac

„Cu profundă tristeţe anunțăm că incidentul produs la bordul navei M/T Mercer Street pe 29 iulie 2021 s-a soldat cu moartea a doi membri ai echipajului: un cetăţean român şi un cetăţean britanic. Nu avem informaţii despre alte victime”, a transmis compania Zodiac Maritime pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Detaliile despre acest incident urmează să fie stabilite, a mai transmis compania, tot pe rețeaua de socializare.

Reacția oficialilor români la acest atac: „E foarte posibil să mai fie români la bord”

Informațiile inițiale arată că este vorba, cel mai probabil, despre un atac săvârșit de pirați, în contextul în care sărăcia i-a determinat pe toți mai mulți pescari să se transforme în pirați.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, la bord există și alți cetățeni români, conform lui Laurențiu Mironescu, președintele Ligii Navale Române.

„Se pare a fi un eveniment pirateresc. Există o groază de pescari care s-au transformat în pirați, au descoperit că e mai rentabil să fii pirat, în niciun caz să muncești pentru banii pe care îi câștigi.

Există niște trasee relativ sigure, ce s-a întâmplat nu avem de unde să știm cu siguranță, probabil că odată ce nava va ajunge într-un port sigur, sub escorta militară, se va declanșa un amplu proces de cercetare, ca să știm cum să se mai întâmple așa ceva”

E foarte posibil să mai fie români la bord”, a spus Laurențiu Mironescu, președintele Ligii Navale Române la Digi 24.

ADVERTISEMENT