Infractorul se ocupa cu skimming, adică fraudă cu carduri bancare. Conform KWTX.com, bărbatul are 25 de ani, dar își va petrece restul vieții după gratii. Judecătorul Austin Reeve Jackson nu a regretat nicio secundă când i-a dat acestuia această pedeapsă după ce a ascultat mărturiile multor dintre victime.
”Am auzit cum părinții nu au mai putut face lucruri pentru copiii lor, pentru că banii lor au dispărut brusc”, a remarcat judecătorul. Alte familii nu au mai putut să-și plătească chiria și alți oameni au rămas fără bani de mâncare din cauza românului pus pe fapte rele în Statele Unite ale Americii.
Skimming este infracțiunea prin care o persoană obține fraudulos date stocate pe banda magnetică a cardurilor bancare. Infracțiunile au fost comise în comitatul Smith din statul american Texas. Căpitanul Jeff Roberts de la Texas Financial Crimes Intelligence Center a remarcat că majoritatea acestor cazuri de ”skimming” sunt comise de români.
În urmă cu mai multe zile, polițiștii din Brașov și Mureș au descins la mai multe adrese și au reținut 14 persoane, acuzate tot de astfel de infracțiuni. Gruparea infracțională organizată a fost constituită de trei indivizi și se ocupa în special cu falsificarea de carduri și spălarea banilor.
”Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, au pus în executare 24 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Mureș și Brașov, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor”, se arată în comunicatul autorităților.
Procurorii au constatat că acest grup infracțional organizat s-a extins în următorii ani chiar în SUA, dar și în România. Astfel, unele persoane s-au deplasat în SUA unde au amplasat anumite dispozitive la bancomate și au copiat datele de pe carduri bancare, după care au clonat cardurile și au efectuat retrageri frauduloase de bani.
Infractorii au trimis mai apoi mai multe colete care conțineau dispozitive de skimming, chiar în SUA, profitând de o breșă în sistemul de securitate al unor carduri fără protecție prin CIP. Aceste carduri sunt oferite în cadrul măsurilor de asistență socială din Statele Unite ale Americii.
14 persoane au fost reținute, după care 11 dintre ele au primit arest timp de 30 de zile. Mai mult, trei persoane s-au ales cu măsura controlului judiciar. ”Acțiunea a beneficiat de sprijinul atașatului pentru afaceri interne din Austria, polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș.
Serviciilor de combatere a criminalității organizate Covasna, Vâlcea și Sibiu și polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, precum și de cel al jandarmilor grupărilor mobile de jandarmi Brașov și Mureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu”, mai este menționat în comunicatul oficial.