Bărbatul spune că lucrează în construcții în Zurich, Elveția, dar trăiește pe stradă. Nu neapărat pentru că banii nu i-ar ajunge pentru chirie, cel puțin într-un apartament ieftin, dar are o problemă cu legislația. Mai exact, conform publicației elvețiene 20min, bărbatul nu are contract de muncă permanent.
Mai exact, nu are permis de ședere în Elveția, astfel că legea îi permite să muncească doar câte trei luni. Îl Elveția condițiile de închiriere sunt foarte stricte, astfel că un permis de ședere este solicitat atunci când cineva vrea să închirieze un apartament sau o garsonieră.
În acest caz, bărbatul nu are documentele în regulă, astfel că doarme pe străzi pentru a nu pierde salariul decent. ”Lucrez pe șantiere, când aici, când acolo. Câștig bani, dar fără un contract de muncă permanent este imposibil să găsesc unde să locuiesc în Zürich. De aceea dorm afară”, a declarat muncitorul.
Astfel, bărbatul petrece doar trei luni pe an în Elveția, cât îi permite legea și locuiește lângă o toaletă publică din centrul orașului. Românul mărturisește că din banii câștigați în trei luni se întoarce acasă unde trăiește restul anului alături de nevastă și de copil.
”Am acasă o soție și un copil. După trei luni, iau banii acasă și trăim din ei”, a completat bărbatul. În zona în care ”locuiește” românul mai stau și alți străini, tot pe stradă. Majoritatea sunt livratori de mâncare fără un venit constant. De exemplu, un francez în vârstă de 28 de ani livrează pizza și spune că a dormit luni de zile pe o bancă în parc.
”Deși aveam un venit, luni de zile nu am găsit un apartament sau o cameră comună în Zürich”, povestește tânărul. În cele din urmă s-a mutat într-o garsonieră din apropiere, pentru că proprietarul de aici a dat dovadă de îngăduință. Articolul din publicația elvețiană a avut peste 400 de comentarii, majoritatea oamenilor încercând să ofere soluții pentru a-i ajuta pe muncitori, inclusiv pe români.
”De ce companiile care angajează astfel de muncitori – cu siguranță fac acest lucru în mod regulat – nu își instalează pur și simplu câteva containere în sediul lor cu instalații sanitare și locuri de dormit decente! Sincer, nu costă o avere și ar fi cel puțin o modalitate decentă de a trata oamenii, chiar dacă aceștia sunt acolo doar temporar.
Toată lumea ar beneficia de asta! Este o soluție simplă și practică, nu-i așa?”, a scris un internaut. Surprinzător, foarte mulți în comentarii nu înțeleg cum românul primește așa salariu mic, de doar ”4000 de euro”. Trebuie menționat că în Elveția nu există salariu minim pe economie, însă în medie salariul e undeva la 7.000 de euro.