News

Un român din Marea Britanie, primul suspect în cazul atacurilor informatice din weekend

Autoritățile au anunțat că au un prim suspect în cazul atacurilor făcute de hackerii grupării Killnet, un bărbat român din Marea Britanie. Acesta a fost deja reținut.
03.05.2022 | 12:19
Un roman din Marea Britanie primul suspect in cazul atacurilor informatice din weekend
Ancheta indică faptul că un romând in Marea Britanie i-ar fi ajutat pe hackerii ruși. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, site-urile instituțiilor statului român, aeroporturilor din România și mai multor publicații din țara noastră au fost supuse unor atacuri cibernetice care au fost revendicate de hackerii din gruparea Killnet.

Un prim suspect

Într-o conferință de presă susținută marți dimineață, ministrul de interne, Lucian Bode, a oferit publicului primele detalii legate de rezultatul anchetei începute de autoritățile din țara noastră în cazul atacurilor cibernetice din ultimele zile, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat că, în acest moment, în urma colaborării cu autoritățile din afara României, a fost identificat un prim suspect: un bărbat, cetățean român, stabilit în Marea Britanie.

După cum a explicat Bode, bărbatul a susținut activitatea grupării Killnet prin traducerea unor materiale din limba rusă în română. În plus, el le-ar fi indicat hackeri ce site-uri puteau fi ținta unor atacuri DDoS.

ADVERTISEMENT

Informațiile din această anchetă sugerează că lista site-urilor care ar putea fi atacate de hackerii ruși numără peste 250 de potențiale victime.

“A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin identificarea unor siteuri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, a declarat Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

O anchetă în Marea Britanie

Lucian Bode a mai transmis că în urma colaborării dintre autoritățile din România și cele din Marea Britanie, a fost organizată o percheziție în locuința bărbatului suspectat.

“Ofițerii din Poliția Română – combaterea infracționalității informatice – au  mers la Londra pentru a acorda sprijin în ancheta desfășurată de autoritățile din Marea Britanie”, a mai adăugat ministrul Bode.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai adăugat că, în acest moment, bărbatul suspectat că ar fi colaborat cu hackerii din gruparea Killnet se află în custodia autorităților britanice.

“Vă pot spune că în acest moment cetăţeanul este în custodia autorităţilor şi este audiat”, a mai adăugat Bode.

ADVERTISEMENT