Un român figurează pe lista celor mai periculoși violatori europeni

Bogdan Solomon   
în HotNews
27/10/2020, 11:46
Un român figurează pe lista celor mai periculoși violatori europeni
Un bărbat din Vișeul de Sus figurează pe lista celor mai periculoși violatori europeni. Sursa foto: IGPR

În cadrul unei campanii demarate încă din 2016, 19 state membre ale Uniunii Europene cer sprijinul populației pentru identificarea celor mai periculoase persoane care au săvârșit infracțiuni de natură sexuală. Pe listă figurează și Ioan Grad, un bărbat de 56 de ani din Vișeul de Sus, județul Maramureș.

Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru viol și lipsire de libertate în mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri și, nu în ultimul rând, tulburarea liniștii publice, dar autoritățile nu au reușit până acum să dea de urma lui.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției Române, persoana în cauză prezintă următoarele semnalmente: 1,90 metri, 130 de kilograme, robust, ochi albaștri, păr șaten și chelie frontală.

Un român se numără printre cei mai periculoși violatori europeni căutați de polițiști

Poliția Română, alături de agențiile de aplicare a legii din alte 18 state europene și Europol, lansează la o campanie de creștere a gradului de informare publică, în scopul prinderii persoanelor căutate pentru săvârșirea de infracțiuni de natură sexuală.

Unele dintre cele mai periculoase persoane din toată Europa, căutate pentru săvârșirea de infracțiuni de natură sexuală, sunt în atenția polițiștilor.

Pentru a aduce agresorii sexuali în atenția publicului, a fost lansată o campanie de informare, în 19 state europene, prin care oamenilor li se cere sprijinul în scopul depistării unora dintre cele mai periculoase persoane, căutate pentru săvârșirea de infracțiuni de natură sexuală.

Agențiile de aplicare a legii din Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, România, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și-au unit forțele în acest demers.

19 persoane urmărite, câte una din fiecare stat, suspectate de comiterea unor infracțiuni de natură sexuală sau condamnate pentru astfel de fapte, au fost alese să apară, timp de mai multe săptămâni, pe site-ul european al urmăriților most wanted – www.eumostwanted.eu.  

Pe durata campaniei, agențiile de aplicare a legii din statele participante vor mediatiza imaginile persoanelor căutate în mediul on-line, inclusiv pe social-media, astfel încât site-ul www.eumostwanted.eu să devină cât mai cunoscut.

Nu este timp de pierdut, ajutați-ne să prindem aceste persoane urmărite! Dacă recunoașteți vreuna dintre persoanele căutate sau aveți date despre ea și le furnizați poliției, veți contribui la o Europă mai sigură.

Informațiile pot fi transmise și în mod anonim, prin intermediul site-ului www.eumostwanted.eu, iar Europol le va pune la dispoziția autorităților din țările respective. În urma campaniilor desfășurate anterior, informațiile primite de la cetățeni au fost extrem de valoroase: de la lansarea, în anul 2016, a proiectului www.eumostwanted.eu, 91 de persoane urmărite de diferite state, care apăreau pe site, au fost arestate.

Persoana urmărită de Poliția Română, în această campanie, este Ioan Grad, de 56 de ani, din Vișeu de Sus, Maramureș. Bărbatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru viol, lipsire de libertate în mod ilegal și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

Semnalmente: înălțime – 1,90 metri, greutate – 130 de kilograme, robust, ochi albaștri, păr șaten, chelie frontală.

E.N. – F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților) înglobează toate structurile naționale de „Urmăriri”, cu sprijinul Europol, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare”, informează IGPR.

Închide ×