Sport

Un român, șef peste Fernando Alonso în Formula 1! Cine este Otmar Szafnauer

Otmar Szafnauer, un român cu cetățenie americană, a fost numit team principal peste cea de-a cincea echipă clasată în topul mondial la scuderiilor din Formula 1, Alpine F1.
23.02.2022 | 23:45
Un roman sef peste Fernando Alonso in Formula 1 Cine este Otmar Szafnauer
Otmar Szafnauer, un român cu cetățenie americană, a fost numit team principal peste cea de-a cincea echipă clasată în topul mondial la scuderiilor din Formula 1, Alpine F1Otmar Szafnauer, Team Principal and CEO, Aston Martin F1
ADVERTISEMENT

Otmar Szafnauer (57 de ani) este născut în aceeași localitate cu Helmut Duckadam, Semlac (Arad), și stabilit în Statele Unite ale Americii.

Otmar Szafnauer, team principal la Alpine F1

Otmar Szafnauer, a fost numit team principal peste cea de-a cincea echipă clasată în topul mondial la scuderiilor din Formula 1, Alpine F1.

ADVERTISEMENT

Szafnauer este inginer de profesie și a intrat în lumea Formulei 1 încă din 1998, atunci când s-a angajat la British American Racing, iar ulterior a mai fost în boardul scuderiilor Jordan, Force India.

Anul trecut, acesta a fost team principal la Aston Martin, scuderie care îl avea ca pilot principal pe Sebastian Vettel. Oficialul originar în România a anunțat că obiectivul principal al Alpine F1 este să lupte pentru titlul mondial în Formula 1, în următorii ani.

ADVERTISEMENT

În 2021, scuderia cu sediul în Marea Britanie s-a clasat pe locul 5 în clasamentul final, obținând chiar și o victorie, în Marele Premiu al Ungariei. De altfel, a fost una dintre cele patru scuderii care au obținut un succes în 2021.

Otmar Szafnauer: „Tata are origini germane!”

Într-un interviu acord site-ului official al Formulei 1, Otmar Szafnauer a povestit cum a fost parcursul său de la micuța localitate arădean Semlac la strălucirea Marelui Circ, unde bugetul mediu al unei echipe este de 200 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

„Tata are origini germane, cu o poveste care începe pe la 1700, dar ulterior o parte a familiei a ajuns în România. Tata e născut în România, dar a primit automat cetățenie americană de la bunic.

După al Doilea Război Mondial, situația din România a devenit dificilă după ce rușii au instalat comunismul. De exemplu, bunica a petrecut cinci ani în minele rusești după război. Tata și-a dorit să scape de Regim și în 1971 a avut o primă tentativă, dar a fost prins și băgat la închisoare”, povestește Otmar, pentru f1i.com.

ADVERTISEMENT

Familia actualului șef din Formula 1 a fost salvată de vizita lui Richard Nixon la București, care a făcut un acord cu Nicolae Ceaușescu prin care permitea celor cu cetățenie americană să poată pleca din țară.

„Așa a ieșit din închisoare, i s-a dat pașaportul american și în 1972 am plecat spre America”, a mai povestit Szafnauer, pentru sursa citată. Tot el a mai povestit că se întoarce aproape anual la Arad, acolo unde o parte din familia sa încă mai locuiește și chiar continuă să vorbească limba română, deși a plecat din țară de aproape cinci decenii.

Otmar Szafnauer este al doilea oficial important din Formula 1, cu origini românești, după Călin Colesnic alias Colin Kolles. Acesta a fost la conducerea echipelor Jordan, Midland, Force India sau Hispania Racing F1. Colesnic e originar din Timișoara, dar s-a stabilit în Germania în perioada comunistă.

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să știe fiecare pensionar
Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să știe fiecare pensionar
WhatsApp vine cu setări noi. Ce trebuie să faci pentru a comunica eficient
WhatsApp vine cu setări noi. Ce trebuie să faci pentru a comunica eficient
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume