News

Un român va merge pe jos până în India. Pentru ce strânge fonduri

12.08.2019 | 09:33
Un roman va merge pe jos pana in India Pentru ce strange fonduri

Un român va merge pe jos până în India. Bărbatul vrea să strângă fonduri cu această ocazie pentru a deschide la Iași o bibliotecă de filosofie. În vârstă de 58 de ani, Petru Ghilan a precizat că își dorește să mai prindă zilele în care România va fi o țară care pune valoare pe educație. Pe 20 august își va începe călătoria, una care va avea startul la Iași. Ruta urmată apoi va fi prin Atena, sudul Egiptului, Ierusalim, țările Caucazului, Iran, țările din Asia Centrală, inclusiv Afganistanul, și apoi în sud, spre India.

Un român va merge pe jos până în India

De remarcat că nu este pentru prima oară când Petru Ghilan încearcă o asemenea călătorie. Anul trecut, acesta a mers pe jos până la Atena. Expediția de atunci, făcută cu rucsacul în spate a durat 84 de zile. 2.100 de kilometri pe jos a mers bărbatul și doar de 20 de ori a avut un acoperiș deasupra capului. În rest, a dormit pe unde a apucat: gări, benzinării, biserici. „Am dormit cu cortul și într-un cimitir, lângă Jilava cred, la ieșire din București.

Am întâlnit niște ieșeni în cele două zile pe care le-am petrecut la Muntele Athos care au strâns bani și m-au ajutat să merg mai departe în drumul meu, iar la Ruse, când am trecut granița, un bulgar care nu mă cunoștea, dar care vorbea engleza, m-a invitat să dorm acasă la el în noaptea aceea. M-au surprins plăcut oamenii în drumul meu”, povestește Petru Ghilan.

Un român va merge pe jos până în India. Petru Ghilan
Petru Ghilan a mers anul trecut pe jos până în Atena. Sursa foto – libertatea.ro

Pentru ce strânge fonduri

Petru Ghilan are planuri mari și pentru această călătorie. Vrea să străbată toată distanța pe jos, mai puțin drumul care-l va purta peste mări și oceane sau teritoriile în care au loc războaie. În tot acest timp își dorește să viziteze și 130 de siteuri UNESCO și să le vorbească oamenilor de acasă despre ele, cu ajutorul rețelelor sociale. „Problema cea mai gravă din România este subvenţionarea învăţământului. De aici apar foarte multe probleme, cum ar fi lipsa specialiștilor în dome­nii care se ocupă cu dezvoltarea societăţii, şi nu mă refer la cea economică sau industrială, ci la dezvoltarea pe celelalte planuri, socioculturale“, susține Petru Ghilan.

Dacă reușește să strângă fonduri, Petru Ghilan știe exact ce vrea să facă apoi cu banii. ”Asta vrem să facem acum, o bibliotecă activă care să îşi caute consumatorii, nu doar un loc unde oamenii vin să împrumute cărţi. Care să aibă programe săptămânale în care persoane cunoscătoare să vorbească despre subiectele şi cărţile importante. Biblioteca să aibă astfel de programe, dar şi pretenţia că lucrurile acestea sunt importante, necesare şi normale.  Nu trebuie ca milioane de elevi să-i citească pe Platon, Heidegger sau pe Kant. Avem nevoie de profesioniști bine plătiți și dedicați care să facă doar lucrul acesta, nu în timp ce lucrează și altceva”, crede Petru Ghilan.

 

 

 

Tags: