Serbia este una dintre cele mai scindate țări în ceea ce privește susținerea pe care o are Rusia când vine vorba de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Dacă autoritățile, sprijinite de clasa de mijloc, par să ”tragă” spre Occident și UE, o parte din populație susține Rusia în virtutea legăturilor istorice pe car ele au cu țara condusă cu mână de fier de Vladimir Putin.
Conform NBC News, un sat mic din Serbia care purta numele de Adzince a decis, printr-un referendum local, să își schimbe denumirea în Putinivo, ceea ce înseamnă ”Satul lui Putin” în sârbă. Satul în care mai locuiesc 40 de oameni, situat în zona muntoasă a Sebiei, a vrut, în acest fel, să își exprime admirația pentru dictatorul rus Vladimir Putin.
Timp de secole, satul a fost cunoscut sub numele de Adzince. Dar localnicii au votat în unanimitate în noiembrie pentru a-i redenumi Putinovo, în onoarea lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.
”Numele Adzince este de pe vremuri, când turcii ocupau Serbia, și are acel sunet turcesc”, a declarat Momcilo Delibasic, un localnic de 55 de ani, pentru NBC News. „Nu ne-a mai plăcut”, a mai explicat el.
Un alt bărbat, probabil cel mai cunoscut locuitor al satului, Goran Petronijevic – avocatul sârb care l-a apărat pe fostul lider sârb bosniac Radovan Karadzic la procesul său pentru crime de război de la Haga – a explicat și el decizia luată.
”Putin merită un sat numit după el”, spune avocatul celui declarat criminal de război și condamnat la 40 de ani de închisoare. Mai mult, Petronijevic a lăudat rezistența lui Vladimir Putin în fața a ceea ce numește el dominația globală a Statelor Unite și a Occidentului, spunând că liderul rus a ajutat la oprirea Americii în a intimida alte țări.
Conform NBC News, nicio hartă sau sistem de navigație nu vă va conduce în Putinivo, statul situat la aproximativ 300 de km la Sud de Belgrad, iar singurul indiciu al existenței satului este o mică scândură de lemn cu numele schimbat în luna noiembrie a anului trecut.
Localnicii folosesc în mare parte vechile automobile Lada rusești cu tracțiune integrală pentru a merge pe potecile de pământ acoperite în mare parte a anului de zăpadă pentru a ajunge în sat, iar cei 40 de localnici își petrec cea mai mare parte a timpului izolați de restul lumii.
Locuitorii spun, conform sursei citate, că pleacă doar la fiecare a doua sau a treia zi pentru a cumpăra pâine și bere de la un magazin alimentar din orașul alăturat. Mai mult, în zilele lungi de iarnă, bărbații se adună într-una dintre casele de lemn, beau răchie fiartă și împart un mic dejun cu carne uscată în timp ce vorbesc despre politică internațională.
De-a lungul ultimelor decenii, de la destrămarea Yugoslaviei, o mare parte a populației Serbiei nutrește sentimente vădit anti-occidentale, iar apropierea de Rusia, cauzată și de sprijinul primit dea lungul timpului, dar și de asemănările lingvistice, etnice și culturale, a devenit tot mai pronunțată.
De altfel, odată cu invadarea Ucrainei, în Serbia au avut loc mai multe manifestații care își exprimau sprijinul față de războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva țării vecine, pretextul folosit, cel de luptă împotriva Occidentului, fiind pe placul multor sârbi.