ADVERTISEMENT
News

Un scriitor celebru a murit la 67 de ani. Soția îndurerată nu a dezvăluit cauza decesului

Autor: Flaviu Popa | 30.05.2020 | 15:32
Un scriitor celebru a murit la 67 de ani. Soția îndurerată nu a dezvăluit cauza decesului
Scriitorul Jerzy Pilch s-a stins la 67 de ani. Foto: ksiazki.wp.pl

Jerzy Pilch, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani din Polonia, a încetat din viață în 29 mai, la vârsta de 67 de ani. Bărbatul a fost găsit în apartamentul său din orașul Kielce.

ADVERTISEMENT

Scriitorul polonez Jerzy Pilch a murit la 67 de ani. Nu se cunoaște momentan cauza decesului

Pilch este faimos pentru romanele sale, dar și pentru activitatea de dramaturg, scenarist și editorialist pentru cele mai importante publicații din Polonia, incluzându-le aici pe Tygodnik Powszechny şi Polityka.

Moartea bărbatului a fost confirmată în presa din Polonia de către soția îndurarată a scriitorului. De asemenea, Muzeul de Literatură din Varșovia a emis un comunicat prin care și-a manifestat regretul față de moartea bărbatului. Momentan nu se cunoaște cauza morții.

ADVERTISEMENT

Pilch a câștigat premiul Nike, cea mai prestigioasă distincție literară din Polonia, în 2000 cu romanul său ”Pod Mocnym Aniolem”, o relatare autobiografică a luptei bărbatului cu alcoolismul. De asemenea, a deținut mai multe premii literare, printre care Premiul Fundației „Kościelski”1989, Premiul Paszport „Polityki” 1998.

Scriitorul a renunțat la alcool după ce s-a îmbolnăvit de boala Parkinson. De asemenea, din cauza stării de sănătate a renunțat să mai scrie în ultimii ani de viață.

ADVERTISEMENT

Conform stiripesurse, proza lui Pilch se remarca prin modul unic în care autorul folosea ironia, dar și prin maniera îndrăzneață în care folosea limbajul ireverenţios. Polonezul a fost comparat mereu cu mari scriitori precum Bohumil Hrabal și Milan Kundera.

Operele sale au fost traduse în engleză, germană, franceză, spaniolă, olandeză, sârbă și rusă, dar și în alte limbi.

ADVERTISEMENT

Jerzy Pilch s-a născut în 10 august 1952 în Wisla, din sudul Poloniei, în sânul unei familii protestante. Minoritar într-o țară catolică, Pilch și-a dezvoltat încă din tinerețe o perspectivă obiectivă asupra societății poloneze.

Printre altele, Pilch era pasionat de fotbal și era un suporter al celor de la KS Craiova, club înființat în 1906.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!