Un șef al Poliției Capitalei face acuzații grave: „Clanurile mafiote au oameni infiltrați în politică și poliție”

Bogdan Solomon   
în HotNews
13/08/2020, 22:50
Un șef al Poliției Capitalei face acuzații grave: „Clanurile mafiote au oameni infiltrați în politică și poliție”
Un șef al Poliției Capitalei susține că toate clanurile mafiote au oameni infiltrați în politică și poliție. Sursa foto: hepta.ro

Andrei Marius, şeful Serviciului Grupuri Infracţionale Violente – structură special creată în cadrul Poliţiei Capitalei pentru a documenta activitatea interlopilor, susține că toate clanurile mafiote care și-au împărțit Bucureștiul au oameni infiltrați atât în poliție, cât și pe scena politică.

Acesta ar fi fost, de altfel și motivul pentru care anul trecut, după întreruperea colaborării cu procurorii DIICOT, s-au făcut presiuni asupra ofiţerilor să renunțe la astfel de anchete. Într-un interviu acordat pentru Digi 24, prima sa apariție publică după mai bine de două decenii de activitate, comisarul-șef afirmă răspicat că situația s-a înrăutățit odată cu șubrezirea structurii din București.

Contribuie aici și pandemia de coronavirus, care a făcut ca majoritatea infractorilor europeni să se întoarcă în țara de origine. Bineînțeles, cu aceleași preocupări și activități ilegale desfășurate în străinătate, printre care se numără traficul de droguri și prostituția.

Comisarul-șef Andrei Marius susține că interlopii au oameni infiltrați în poziții cheie din poliție și politică

Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un polițist care a fost cercetat. Membrii lumii interlope înțeleg să săvârșească diferite infracțiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetați sau știu că sunt cercetați încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală și de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date și informații prin intermediul unor polițiști.

Nu vrem ingerințe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba. Anul trecut au fost ingerințe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situații similare, având în vedere inclusiv ieșirea mea publică.

 Întrucât am înțeles să continuăm aceste activități cu toate untitățile de parchet, din interior s-au declanșat anumite presiuni, cercetări prealabile, analize de climat organizațional, controale inopinate din partea conducerii, aspecte care au îngreunat activitatea. Mai mult decât atât, o treime din cadrul colectivului a părăsit structura căutând alte locuri de muncă”, a declarat şeful Serviciului Grupuri Infracţionale Violente din cadrul Poliției Capitalei.

Nu țin cu dinții de scaun. Îmi asum public ceea ce spun”

Totodată, comandantul susține că întreruperea colaborării cu DIICOT, anul trecut, a făcut ca ofițerii din subordinea sa să nu mai poată instrumenta dosare ample și să documenteze activitatea grupurilor mai mari de trei persoane. Așa se face că investigații importante au fost, practic, sistate, în timp ce șefii ridicau nepăsători din umeri.

În ciuda acuzațiilor grave pe care le lansează odată cu prima ieșire publică în cei 20 de ani de carieră, nu îl sperie deloc gândul că ar putea fi destituit din funcție. Sau mai rău, să devină ținta clanurilor mafiote care par să fi pus stăpânire pe București.

Nu pot să vorbesc despre acele anchete (n.r. sistate de ofițeri, în urma unor presiuni), nu știu în ce fază sunt, s-ar putea să vorbesc de anumite anchete are sunt în desfășurare și nu ar fi profesional din partea mea. Cert este că nouă ni s-a oprit delegarea în acele anchete!

Așa cum am menționat în toate materialele pe care le-am făcut, am încercat să arăt că aceste ingerințe și presiuni nejustificate nu fac decât să afecteze activitatea serviciului, care, până la urmă, se va vedea în stradă, prin acele conflicte stradale care pot să apară între membrii acestor grupuri.

Nu vrem ca opinia publică să creadă că orașul în care trăim este un oraș al interlopilor sau al grupărilor infracționale. Nu sunt genul de om care să țin cu dinții de scaun. Îmi asum public ceea ce am spus. Îmi doresc în primul rând ca opinia publică să cunoască cine suntem. Suntem niște oameni demni, niște polițiști care și-au făcut efectiv treaba”, a mai spus şeful Serviciului Grupuri Infracţionale Violente din cadrul Poliției Capitalei pentru sursa citată.

Închide ×