Procurorii au plasat sub arest preventiv, săptămâna trecută, doi medici de la secția ATI a Spitalului de Urgență Sfântul Pantelimon, Miron Maria și Păiuș Mirela, sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat în dosarul morților suspecte. Șefa secției ATI, Florina Pompilian, și-a dat luni demisia din această funcție, după ce săptămâna trecută fusese audiată ca martor în dosar.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a trimis Corpului de Control al Primului Ministru toate documentele care au stat la baza activităţii Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii de la Spitalul Pantelimon. În acest context, în ultimele zile s-au consemnat aproximativ 200 refuzuri de internare la Spitalul Pantelimon.
Instituția medicală are probleme în instanță cu o angajată, G.N.A., care a ocupat până în aprilie 2024 funcţia de „șef serviciu managementul calității” în cadrul spitalului. Prima oară, G.N.A. a dat în judecată Spitalul Pantelimon, obiectul dosarului de la Tribunalul București, înregistrat pe 12 decembrie 2022, fiind „drepturi bănești”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. G.N.A. a cerut în instanță obligarea Spitalului Pantelimon la stabilirea şi plata salariului de bază pentru funcţia de şef serviciu, începând cu data de 05.10.2020 până la emiterea unui nou act adiţional.
De asemenea, a solicitat obligarea pârâtului la stabilirea şi plata sporurilor cuvenite începând cu data de 05.10.2020 până la emiterea unui nou act adiţional; obligarea pârâtului la plata diferenţelor dintre drepturile salariale şi sporurile încasate şi cele cuvenite, începând cu data de 05.10.2020 şi până la data emiterii unui nou act adiţional, drepturile restante urmând a fi actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie, aplicabil la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare aferentă, începând cu data de la care se cuvin aceste drepturi şi până la data plăţii efective.
În motivarea cererii, reclamanta a arătat că, începând cu data de 05.10.2020, prin modificarea CIM prin Act adiţional nr. 6/01.10.2020, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului Pantelimon ca referent de specialitate I – șef serviciu cu decizii succesive, până la ocuparea postului prin concurs, fiindu-i stabilit un salariu de încadrare eronat, prin aplicarea prevederilor salariale din Anexa VIII din Legea cadru nr. 153/2017. Reclamanta a precizat că ocupă funcţia de şef serviciu, prin susţinerea şi admiterea la concursul pe post.
A precizat că îndeplineşte condiţiile de încadrare, deoarece Spitalul Pantelimon este o instituţie publică şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare, iar veniturile proprii ale spitalului provin din sumele încasate pentru serviciile medicale furnizate pe bază de contracte încheiate cu CASMB precum şi din alte surse potrivit legii. Analizând actele şi lucrările dosarului, instanța a reținut că prin actul adiţional la contractul individual de muncă înregistrat sub nr. 1357/21.08.2014, s-au modificat locul de muncă, funcţia şi salariul reclamantei începând cu data de 05.10.2020, aceasta desfăşurându-și activitatea la Serviciul Managementul Calităţii în funcţia de referent de specialitate I având un salariul de bază de 5042 lei, gradația 5 şi un spor pentru lucru sistematic pe calculator de 15%.
Potrivit deciziei din 1.10.2020 a managerului Spitalului Pantelimon, începând cu data de 05.10.2020, reclamanta – referent de specialitate I – Serviciul Managementul Calităţii, a fost numită cu delegaţie în funcţia de Șef serviciu Managementul Calităţii pe o perioadă de 6 luni, beneficiind de un salariu de 5.908 lei şi un spor pentru lucru sistematic pe calculator 15 %.
Instanța a menționat că, din reglementările mai sus enunţate, reiese că Spitalul Pantelimon este unitate finanţată integral din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, categorie ce se circumscrie, raportat la salarizarea personalului încadrat, Anexei nr. VII Legea nr.153/2017 ce priveşte reglementări specifice personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, ministerelor. Prin urmare, în ceea ce priveşte personalul fără specialitate medicală, îi sunt aplicabile prevederile Anexei nr.VII la Legea-cadru nr.153/2017, salarizarea reclamantei trebuind să fie stabilită prin raportare la prevederile Anexei nr.VII a Legii-cadru nr.153/2017 şi nu prin raportare la prevederile Anexei nr. VIII.
Pe 5 mai 2023, Tribunalul București a admis cererea lui G.N.A. și a obligat Spitalul Pantelimon la stabilirea şi la plata salariului de bază al reclamantei, începând cu data de 05.10.2020 şi până la data emiterii actului adiţional nr. 9/30.12.2022. De asemenea, l-a obligat la plata sporurilor și a diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite şi cele încasate începând cu data de 05.10.2020 până la data emiterii actului adiţional nr. 9/30.12.2022, sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.
Pentru a recupera banii datorați de Spitalul Pantelimon, G.N.A. a cerut executarea silită a instituției medicale prin intermediul unei societăți profesionale de executori judecătorești. Spitalul a contestat executarea, iar dosarul a fost înregistrat pe 27 decembrie 2023 la Judecătoria Sectorului 2, conform datelor consultate de FANATIK. Pe 2 iulie 2024, instanța a admis contestația la executare formulată de Spitalul Pantelimon, anulând toate actele de executare efectuate în dosarul de executare.
Pe 12 august 2024, G.N.A. a formulat apel la această decizie, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul București, fiind înregistrat pe 14 august 2024. Între timp, G.N.A. a dat în judecată Spitalul Pantelimon, într-un dosar de la Tribunalul București, înregistrat pe 26 aprilie 2024, al cărui obiect este „contestaţie decizie modificare unilaterală contract de muncă”. Nu a fost stabilit, încă, primul termen în acest dosar.