Sport

Un sfert de veac de când Dennis Bergkamp a scris istorie în Premier League. Reuşitele lui au ocupat primele trei locuri în topul pentru Golul Lunii august din 1997. Video

La sfârșitul lui august 1997, olandezul Dennis Bergkamp, de la Arsenal, a monopolizat toate cele trei poziții ale clasamentului celor mai frumoase goluri ale lunii în Premier League.
30.08.2022 | 10:59
Un sfert de veac de cand Dennis Bergkamp a scris istorie in Premier League Reusitele lui au ocupat primele trei locuri in topul pentru Golul Lunii august din 1997 Video
Olandezul Dennis Bergkamp este singurul fotbalist din istorie ale cărui goluri au ocupat în întregime podiumul la Golul Lunii în Premier League.
ADVERTISEMENT

Doar patru zile i-au fost suficiente lui Dennis Bergkamp în vara lui 1997 pentru a intra definitiv în istoria Premier League cu o performanță-unicat, de care nici măcar nu s-a mai apropiat cineva în următorul sfert de secol.

În doi ani, de la statutul de țeapă la creatorul celor mai frumoase goluri din Premier League

Pe 23 și 27 august 1997, cel supranumit “Olandezul nezburător”, din cauza fricii sale de a se urca în avion, a fost singurul său rival în clasamentul pentru Golul Lunii din Premier League. Bergkamp a rămas până astăzi drept singurul fotbalist din istoria Premier League ale cărui goluri au fost votate de fani pe primele trei poziții ale podiumului la concursul din cadrul emisiunii Match of the Day de la BBC.

ADVERTISEMENT

Sosit în vara lui 1995 la Arsenal, care l-a cumpărat de la Inter Milano pentru 7,5 milioane de lire sterline, Dennis Bergkamp a fost criticat destul de aspru la începuturile carierei sale în Premier League.

Fostul internațional Stuart Pearce declarase că olandezul reprezintă “o mare risipă de bani”, în timp ce cunoscutul analist Mark Lawrenson, fost fundaș la Liverpool, a scris: „Dennis Bergkamp este un atacant de 7,5 milioane de lire sterline care joacă precum unul care a costat numai 75 de pence”!

ADVERTISEMENT

23 august 1997, ziua primei capodopere a lui Bergkamp

Cu toate acestea, olandezul a devenit rapid o figură importantă pe Highbury, iar în primul lui sezon, 1995-1996, a marcat 11 goluri în 33 de partide. Sosirea lui Arsene Wenger la Arsenal în septembrie 1996 a reprezentat un moment de cotitură în cariera lui Bergkamp.

Sub comanda managerului francez, Dennis a strălucit la intensitate maximă, devenind unul dintre jucătorii marcanți ai Premier League. Iar spre sfârșitul lunii august din 1997, el avea să intre definitiv în istoria Premier League, dar și în memoria tuturor iubitorilor fotbalului englez.

ADVERTISEMENT

Totul a început pe 23 august cu ocazia deplasării de pe The Dell, fosta arenă a lui Southampton, unde Bergkamp a marcat un gol splendid la scorul de 1-1, trimițând în vinclu după o cursă impresionantă în care nu a putut fi oprit de niciun adversar.

Din zece goluri superbe, fanii au votat reușitele lui Bergkamp în Top 3

Arsenal s-a impus cu 3-1, iar peste doar patru zile a mers în fieful lui Leicester City, pe Filbert Street, unde Bergkamp a semnat prima lui triplă în tricoul „tunarilor”. Managerul lui Leicester, Martin O’Neill, a recunoscut imediat după meci: „este cel mai frumos hat-trick pe care l-am văzut vreodată.”

ADVERTISEMENT

Două dintre golurile lui Dennis Bergkamp de pe terenul “vulpilor” și reușita de la Southampton au intrat apoi pe lista celor 10 nominalizări ale concursului Golul Lunii, din cadrul emisiunii Match of the Day, de la BBC. Iar voturile fanilor l-au plasat pe olandez pe primele trei locuri, o situație cu totul specială în care nu s-a mai regăsit vreodată un alt fotbalist.

Pe poziția a treia, s-a aflat golul din meciul cu Southampton, locul al doilea a revenit șutului extraordinar în vinclu din confruntarea de pe 27 august 1997 cu Leicester City, iar frișca de pe tort a reprezentat-o demonstrația de control ireproșabil și finalizarea impecabilă din același duel de pe Filbert Street.

De la Golul Sezonului în 1998 la cel mai frumos gol din istoria Premier League, în 2002

Mai mult chiar, acel gol a fost desemnat cel mai frumos al sezonului 1997-1998, în care Bergkamp a realizat eventul campionat – cupă cu Arsenal și a devenit doar al treilea non-britanic votat Jucătorul Anului de Asociația Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia.

“A fost una dintre acele situații în care totul a ieșit exact așa cum planificasem din secunda dinainte de a se fi întâmplat: mișcarea, controlul, finalizarea”, a comentat Dennis Bergkamp acea reușită cu totul deosebită.

El nu s-a oprit, însă, aici și, în martie 2002, a semnat și cel mai frumos gol din istoria Premier League, într-un meci Arsenal-Newcastle. “Sunt atât de puțini jucători capabili să facă un asemenea gest să pară ridicol, iar Dennis Bergkamp este unul dintre ei”, a exclamat comentatorul Sky Sports după acea fază uluitoare.

Dabizas: “Bergkamp a fost un geniu”

Iar cel care a fost păcălit de olandez, grecul Nikos Dabizas, a declarat: “Această acțiune este unică, o adevărată operă de artă. A fost realizată de un geniu. Bergkamp a fost un geniu și eu, din păcate, m-am aflat în acea poziție. Am pierdut meciul din cauza acelui gest tehnic, dar în același timp îmi spun că am fost norocos să iau parte la așa ceva, poate într-un mod negativ, dar voi rămâne pentru totdeauna un actor în această operă de artă. Este ceva ce trebuie să îmbrățișezi cu ambele mâini și să spui: Wow, asta e frumusețe pură. Este unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie și trebuie doar să îl admiri. Nu poate exista rușine aici. Este o parte din viață, o parte din fotbal.”

  • 115 goluri şi 94 de pase decisive a reuşit Dennis Bergkamp în cele 416 partide pe care le-a disputat în tricoului lui Arsenal
ADVERTISEMENT