News

Un simptom neobişnuit al infecţiei cu coronavirus, descoperit la tot mai mulţi pacienţi, atrage atenţia medicilor

15.04.2020 | 23:56
Un simptom neobisnuit al infectiei cu coronavirus descoperit la tot mai multi pacienti atrage atentia medicilor
ADVERTISEMENT

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu coronavirus sunt tusea seacă, febra și problemele respiratorii, dar specialiștii ne avertizează că mai sunt și alte semne clare de boală.

Simptome ale infecției cu coronavirus

Chiar dacă mulți pacienți nu prezintă simptome ale infecției cu coronavirus, studiile arată că majoritatea prezintă alte semne de boală, cum ar fi diaree sau pierderea mirosului ori a gustului. FANATIK vă prezintă în continuare simptome mai puțin discutate ale COVID-19.

ADVERTISEMENT

Probleme digestive

Problemele digestive au fost corelate tot mai mult în ultima perioadă cu infecția COVID-19, chiar dacă cercetările nu precizează cât de comun poate fi un anumit simptom.

Cert este că unul din 10 pacienți cu coronavirus prezintă probleme digestive, cum ar fi diaree sau greață, informează Business Insider.

ADVERTISEMENT

Indispoziție și confuzie

În cadrul unui raport la unui centru de îngrijire medicală din Washington, aproape 35% din rezidenți au fost testați pozitiv cu COVID-19, dar jumătate dintre cei diagnosticați nu prezentau niciun simptom, în timp ce câțiva sufereau de indispoziție, confuzie sau neliniște.

Acestea sunt printre cele mai comune simptome atipice ale coronavirusului, uneori mai frecvente chiar decât tusea sau febra.

ADVERTISEMENT

Frisoane sau dureri musculare

Durerile sau frisoanele pot fi simptome ale mai multor afecțiuni, inclusiv gripa, dar și pacienții cu coronavirus le-au prezentat. Nu este clar cât de răspândite sunt acestea, dar în jur de 11% dintre pacienții studiați aveau frisoane, iar 14% prezentau dureri musculare, potrivit unui raport al OMS.

Astfel de simptome pot fi un semn al altor probleme severe în viitorul apropiat sau indiciul că este vorba despre o formă mai ușoară de boală.

ADVERTISEMENT

Dureri de cap și amețeală

Un studiu publicat în revista medicală Lancet arată că aproximativ 8% dintre pacienții COVID-19 au dureri de cap. Amețeala poate fi și ea înregistrată în anumite cazuri, iar episoadele mai puternice pot indica o formă mai gravă a bolii cauzate de noul coronavirus.

Un zumzet prin tot corpul

La lista de simptome ale infecției cu coronavirus s-a mai adăugat un alt semn de boală, caracterizat printr-un zumzet la nivelul întregului corp.

Acest efect al bolii a fost descris de mai mulți pacienți pe Twitter și este prezentat acum ca “fizzing” (fâșâit), fiind unul dintre cele mai misterioase efecte ale infecției cu virusul COVID-19. Acest simptom a atras atenţia medicilor.

Doctorii care se ocupă de tratarea pacienților cu coronavirus spun că ar putea fi vorba despre o senzație dată de sistemul imunitar care se luptă cu infecția.

Unul dintre pacienții infectați cu noul agent patogen a descris simptomul ca fiind “o senzație electrică pe piele”, în timp ce altul spune că “pielea se simte ca și cum ar fi arsă”.

Medicii spun că acest simptom nu este foarte comun, însă poate fi parte a modului în care sistemul imunitar răspunde la infecție, afectând sistemul nervos al pacienților.

“În mod clar a fost identificat și acest simptom, dar nu suntem siguri deocamdată cât de răspândit este”, a declarat Daniel Griffin, medic și șef de boli infecțioase la ProHealth Care Associates, pentru The Post.

Pot fi mai multe cauze ale acestei senzații, susține specialistul. Simptomul poate fi dat de “anticorpii care interferează cu modul în care funcționează sistemul nervos”, însă medicul nu este sigur dacă este o consecință a luptei pe care o duce corpul cu virusul sau dacă agentul patogen cauzează această senzație.

Simptomul poate fi cauzat și de febră, spune Vipul Shah, directorul serviciului de sănătate la distanță Pack Health.

“Dacă oamenii nu sunt obișnuiți să facă febră, poate că pielea lor chiar simte o senzație electrică”, spune specialistul. Acesta îi sfătuiește pe pacienți să folosească un gel pe bază de aloe vera sau o loțiune de corp pentru a calma pielea.

Cei care experimentează această senzație ar trebui să își lase corpul să se recupereze de unul singur, mai spune Griffin.

“Chiar dacă poate fi deranjant, este benign. Corpul uman are o construcție impresionantă și, de multe ori, se recuperează singur”, a mai declarat medicul.

ADVERTISEMENT