Fotbal intern

Un singur beneficiar al regulii U-21 în primul “11” al naționalei de tineret! FCSB și Viitorul, principalii “furnizori”

27.03.2021 | 10:38
Un singur beneficiar al regulii U21 in primul 11 al nationalei de tineret FCSB si Viitorul principalii furnizori
ADVERTISEMENT

Regula U-21 impusă de FRF în Liga 1 stârnește multe controverse, iar principalul argument al federalilor în conflictul cu cluburile este promovarea tinerilor jucători și pregătirea tinerelor generații. Numai că, în primul “11” al naționalei României U-21 la turneul final din Ungaria, am regăsit un singur “beneficiar” al acestei reguli. 

Formațiile din Liga 1 sunt obligate să înceapă meciurile cu doi jucători eligibili U-21 (născuți după 01.01.1998). Multe cluburi au protestat împotriva acestei reguli, campioana CFR Cluj fiind una dintre contestatare.

ADVERTISEMENT

Un singur beneficiar al regulii U-21 în primul “11” al naționalei de tineret! Denis Ciobotariu, titular cu Olanda

De cealaltă parte, argumentele Federației Române de Fotbal pentru implementarea regulii țin de pregătirea tinerelor generații. Tinerii jucători au șansa să demonstreze la cel mai înalt nivel și astfel se pot descoperi noi talente.

La prima vedere am putea spune că regula U-21 funcționează mai ales că România s-a calificat pentru a doua oară la rând la turneul final. Numai că, urmărind primul “11” trimis de selecționerul Mutu în meciul de debut de la Euro U-21 cu Olanda, observăm un singur beneficiar al acestei reguli, Denis Ciobotariu.

ADVERTISEMENT

“Ciobi” a prins mai multe minute la CFR Cluj grație faptului că este un jucător eligibil U-21. Însă, nu același lucru se poate spune și despre ceilalți 10 titulari aleși de Adi Mutu pentru meciul cu Țările de Jos, încheiat 1-1.

Primul “11” al României U-21: Vlad – Boboc, Haruț, Ciobotariu, Pașcanu, Ciobanu – Olaru, Marin, Moruțan – Ganea, Mățan. Antrenor: Adrian Mutu

FCSB și Viitorul au dat 8 jucători din echipa de start a lui Mutu!

FCSB și Viitorul dau cea mai mare parte a jucătorilor la echipa națională de tineret. Echipa lui Adrian Mutu beneficiază din plin de strategia celor două echipe de creștere și promovare a tinerilor jucători. Iar asta nu are nicio legătură cu regula U-21.

ADVERTISEMENT

Atât FCSB, cât și Viitorul au meci de meci 5 sau 6 jucători U-21 în teren, mult peste limita de doi jucători cu care să înceapă meciul și unul folosit pe durata celor 90 de minute. Iar echipa aleasă pentru meciul cu Țările de Jos demonstrează cât de mult înseamnă două academii puternice pentru echipa națională de tineret.

FCSB îi dă în primul “11” pe: Andrei Vlad, Denis Haruț, Darius Olaru și Olimpiu Moruțan. Niciunul dintre aceste nume nu joacă la club “forțat” de regula U-21 și cu toate acestea roș-albaștrii sunt lideri în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Strategia Viitorului și a celor de la FCSB, “mană cerească” pentru România U-21!

Gică Hagi a promis în momentul în care a format Academia, în 2009, că obiectivul este să dea 11 jucători la echipa națională în 2020. Poate nu sunt 11, însă “Regele” a livrat o parte importantă a jucătorilor care au evoluat la Euro 2019, dar și la Euro 2021.

În echipa de start cu Țările de Jos, Viitorul i-a avut pe Radu Boboc, Andrei Ciobanu, George Ganea și Alexandru Mățan, recent plecat la Columbus Crew în MLS. Astfel, FCSB și Viitorul au dat 8 din 11 titulari.

Alex Pașcanu și Marius Marin sunt jucătorii României care evoluează în străinătate, deci nu au fost nici ei beneficiarii regulii U-21. De fapt, FCSB și Viitorul sunt principalii furnizori ai naționalei de tineret.

Lotul României U-21 la turneu final:

  • Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
  • Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
  • Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
  • Atacanți: George Ganea (FC Viitorul), Adrian Petre (UTA Arad).

Regula U-21, contestată dur de unii antrenori! Schimbări tot mai dese în primele 10 minute ale meciului

Pentru a respecta regula “U-21”, echipele din Liga 1 trebuie să înceapă meciurile din campionat cu doi jucători născuți după 01.01.1998. Cel puțin unul dintre ei trebuie să fie pe teren pe tot parcursul meciului. Însă, mai mulți antrenori încearcă să eludeze această regulă prin schimbarea unuia dintre jucători în start de meci.

România joacă al doilea meci de la turneul final împotriva Ungariei, sâmbătă, de la ora 19:00. “Tricolorii” trebuie să învingă Ungaria pentru a rămâne în cursa calificării. Ultimul meci din grupe va avea loc marți, împotriva Germaniei.

Un singur beneficiar al regulii U-21 în primul
Un singur beneficiar al regulii U-21 în primul “11” al naționalei de tineret! FCSB și Viitorul, principalii “furnizori”. Sursa: sportpictures.ro

“Asta e mândria noastră! Noi am produs în zece ani şi pentru piaţa românească, dar şi pentru afară. În plus, noi acum avem jucători, câte doi pe post, care pot fi chemaţi la echipa mare! Noi alimentăm toate naţionalele care sunt acum ale României”, Gheorghe Hagi 

  • 40 de jucători U-21 au debutat în turul aceastei ediții din Liga 1, doi dintre ei fiind la turneul final (Mihai Eșanu și Octavian Popescu)
  • 6 jucători are FCSB la lotul de tineret (Vlad, Haruț, Oaidă, Olaru, Moruțan, Popescu)

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,70 este cota pentru „2 solist” la meciul Ungaria U21 – România U21. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT