News

Un singur om la originea unui focar de coronavirus. Cum s-a întins boala la bordul navei Diamond Princess

29.07.2020 | 12:46
Un singur om la originea unui focar de coronavirus Cum sa intins boala la bordul navei Diamond Princess
ADVERTISEMENT

Un studiu genetic realizat de cercetătorii japonezi a demonstrat că focarul de coronavirus de la bordul navei de croazieră Diamond Princess, unul dintre primele apărute, a fost provocat de o singură persoană infectată. Acea persoană a dus la infectarea a alte 700 de persoane, scrie romaniatv.net.

O echipă a Institutului Japonez de Boli Infecțioase a analizat genomul de virusuri prelevate de la 148 de persoane de la bordul navei, iar  rezultatul a arătat că toate virusurile au suferit aceeași mutație.

ADVERTISEMENT

Acest lucru arată că ”răspândirea SARS-CoV-2 la bordul Princess Diamond a provenit dintr-un singur eveniment introductiv, înainte de începerea carantinei”.

Boala s-a întins în zonele aglomerate ale vasului

Concluzia studiului publicat în revista americană PNAS este că virusul s-a răspândit în adunările din  zonele comune ale vasului ”unde pasagerii au dansat, au cântat, au mers la cumpărături și au participat la spectacole”.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 3.711 persoane aflate la bord, aproximativ 700 s-au îmbolnăvit, iar șapte și-au pierdut viața. În baza datelor oferite de acest studiu de contaminare într-un mediu izolat s-au făcut primele estimări  ale ratei mortalității virusului (1,2%) și ale proporției de persoane asimptomatice (18%). Până acum cel puțin 30 de studii au avut ca obiect răspândirea bolii la bordul navei Diamond Princess, informează covid19primer.com.

Autoritățile din Japonia au pus nava în carantină în portul Yokohama pe 3 februarie, după ce, cu două zile înainte, un bărbat de 80 de ani care debarcase anterior la Hong Kong a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2

ADVERTISEMENT

Nava de croazieră Diamond Princess a fost primul focar de coronavirus la bordul unui  vas. Pe Diamond Princess s-a aflat și un grup de români care lucrau acolo. Doi dintre ei s-au infectat și au fost tratați în spitalele japoneze, șapte s-au  reîntors în țară cu ajutorul Ministerului  Afacerilor Externe, iar alți nouă  au rămas să lucreze la bordul navei după ieșirea din carantină.

În timpul carantinării vasului , autoritățile japoneze au fost criticate pentru rimul lent al testărilor pasagerilor și angajaților, fapt care ar fi prelungit perioada de lichidare a focarului.

ADVERTISEMENT