News

Evacuarea românilor din Afganistan. Cei 14 cetățeni de pe aeroportul din Kabul au decolat spre țară și ajung sâmbătă. Update

Evacuarea românilor din Afganistan. Avionul Forțelor Aeriene Române a decolat spre țară.
20.08.2021 | 23:00
Evacuarea romanilor din Afganistan Cei 14 cetateni de pe aeroportul din Kabul au decolat spre tara si ajung sambata Update
ADVERTISEMENT
20-08-2021
20:00

Avionul Forțelor Aeriene Române a decolat spre țară. Cetățenii blocați ajung sâmbătă acasă

Cei 14 români care așteaptau pe aeroportul din Kabul să fie evacuați au decolat în siguranță. Ei vor ajunge sâmbătă în țară, au transmis autoritățile.

20-08-2021
18:17

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declarații despre românii din Afganistan

Ministrul Afacerilor Externe a explicat că se pregătește un al treilea zbor al aeronavei românești, care să îi aducă pe cei 14 români care au reușit să ajungă la aeroportul din Kabul. Aceștia erau blocați în Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea.

„De asemenea, pregătim un al treilea zbor al aeronavei, care să îi evacueze şi pe cei 14 cetăţeni români”, a explicat ministrul, la Antena 3.

19-08-2021
17:51

Anunțul premierului Florin Cîțu despre situația din Afganistan

Premierul a explicat că dintre cei 33 cetățeni români care se află în Afganistan o singură persoană a fost evacuată. Acum, aeronava s-a întors la Islamabad pentru că 14 dintre cei așteptați nu au ajuns acolo.

Ceea ce încearcă acum autoritățile este să îi aducă la aeroport și pe ceilalți români blocați acolo.

„O singură persoană a ajuns la aeronava. S-a întors aeronava la Islamabad. 14 nu ajunseseră. Se va întoarce să-i ia și pe ceilalți. Asta încercăm, să vedem cum îi aducem la aeroport.

Să vedem cum îi ia și pe ceilalți. Avem cereri și de la alte țări pentru a-i aduce în România”, a transmis premierul României.

19-08-2021
14:57

Digi24: Jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece

Mai multe surse implicate în operațiunea de evacuare au declarat pentru Digi24.ro că reprezentanții statului român fac eforturi pentru a-i convinge pe români să părăsească țara, pentru că situația este de așteptat să se deterioreze și șansele de evacuare vor fi probabil nule peste câteva săptămâni, în condițiile în care statele occidentale și-au închis ambasadele.

„Stăm cu avionul gol în Pakistan. Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze”, au declarat sursele citate.

„Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune. Noi suntem gata să îi luăm pe toți”, spun oficialii români, avertizând că este foarte posibil ca în câteva zile, maximum săptămâni, situația din Afganistan să nu mai permită o altă operațiune de evacuare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că, până la această oră, un singur cetățean român a fost preluat de aeronava Forțelor Aeriene Române care a aterizat miercuri noapte pe aeroportul din Kabul.

În ciuda faptului că sunt 16 români care au cerut să fie evacuati din capitala Afganistanului, aceștia se află încă în alte locații din oraș și nu au ajuns pe aeroport.

ADVERTISEMENT

MAE: Un singur român a fost evacuat din Afganistan de aeronava Forțelor Aeriene Române

Avionul C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții de miercuri, 18 august, pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Aeronava a evacuat un singur cetățean român, angajat al unei agenții NATO, care a solicitat repatrierea.

După preluarea acestuia, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde va staționa în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

ADVERTISEMENT
  • 33 de cetățeni români sunt în zona din Afganistan în prezent
  • 16 dintre ei au solicitate evacuare, după ce talibanii au preluat putere
  • 1 român a fost evacuat până în prezent de aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române

Între timp, cetățeanul evacuat va fi găzduit la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române anunță că celula de criză interinstituțională va continua demersurile pentru facilitarea transferului către aeroport, cât mai rapid și în siguranță, al cetățenilor români rămași a fi evacuați, în măsura în care condițiile de securitate din Kabul o vor permite.

Precizări MAE în privința repatrierilor românilor din Afganistan

MAE anunță că, din cauza condițiilor de securitate deosebit de dificile şi periculoase din Kabul, accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport nu a putut fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei româneşti pe aeroport.

ADVERTISEMENT

De asemenea, accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este un proces complex.

Există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.

”Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă.

Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. 

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, anunță MAE într-un comunicat.

ADVERTISEMENT