News

Un șofer care a circulat fără rovinietă a scăpat de amendă. Ce gafă uriașă au făcut autoritățile

Un șofer din Galați care a circulat fără rovinietă și a fost sancționat de CNAIR, a scăpat de amendă. Autoritățile au comis o gafă uriașă, penalizată de magistrați.
26.07.2022 | 19:25
Un sofer care a circulat fara rovinieta a scapat de amenda Ce gafa uriasa au facut autoritatile
Judecătoria Galați a anulat o amendă primită de un șofer pentru neplata rovinietei. Sursa foto: ziarul21.ro
ADVERTISEMENT

În debutul acestui an, pe 4 ianuarie, CNAIR a emis un proces verbal de contravenție pe numele unui șofer din Galați depistat fără rovinietă pe un sector de drum public.

Judecătoria Galați a anulat o amendă primită de un șofer pentru neplata rovinietei

La mai bine de o jumătate de an distanță, Judecătoria Galaţi a anulat procesul întocmit de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

ADVERTISEMENT

Șoferul fusese amendat, conform legii în vigoare, cu suma 250 de lei. El a fost prins circulând pe sectorul de drum DN26 KM 8+800, în localitatea gălăţeană Vânători, fără a deţine rovinietă valabilă.

Magistrații au constatat că procesul-verbal de contravenţie conţine menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

ADVERTISEMENT

Până la acest punct procesul a fost în acord cu prevederile legii. Anularea amenzii a venit din cauza faptului că cei de la CNAIR nu au depus şi imaginile foto sau înregistrările video care au stat la baza întocmirii acestuia, notează Adevărul.ro.

”În aceasta situaţie, procesul-verbal de contravenţie nu poate face prin el însuşi dovada săvârşirii faptei, astfel că intimata are obligaţia de a propune probe în sprijinul vinovăţiei petentului, chiar probele pe baza cărora a fost întocmit procesul-verbal de contravenţie”, se menţionează în cuprinsul deciziei judecătoreşti.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței din orașul de la malul Dunării:

”Fiind în prezenţa unei fapte contravenţionale care se constată prin mijloace tehnice, instanţa reţine că intimata nu a depus la dosarul cauzei mijloacele materiale de probă constând în imagini foto sau în înregistrări video, care au stat la baza întocmirii procesului-verbal, motiv pentru care procesul-verbal de contravenţie nu are valoare probatorie prin el însuşi, nefiind susţinut de alte probe”, este concluzia judecătorilor, care au anulat procesul verbal de contravenţie.

Amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc din august

În urmă cu câteva zile, parlamentarii au stabilit majorarea, din august, a limitelor amenzilor pentru lipsa rovinietei valabile. Vor apărea modificări atât pentru mașinile mari de transport persoane și marfă, cât și pentru mașinile mici.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru autoturisme, amenda care acum e stabilită între 250 – 500 de lei va ajunge să fie cuprinsă între 275 – 550 de lei.

Restul noilor tarife ce urmează să se aplice în curând, AICI.

ADVERTISEMENT