News

Un șofer român de TIR a fost amendat cu 270.000 de euro de Poliția din Franța. Ce lege a încălcat

Un șofer român de TIR a primit o amendă de 270.000 de euro și interdicție de a mai intra 10 ani în Franța, după ce a comis o infracțiune gravă.
22.02.2023 | 23:26
Un sofer roman de TIR a fost amendat cu 270000 de euro de Politia din Franta Ce lege a incalcat
Șofer de TIR, amendă record în Franța. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai mult, bărbatul în vârstă de 32 de ani a fost condamnat și la 4 ani de închisoare după ce a fost prins că transporta 50 de kilograme de de canabis. Bărbatul a fost arestat pe 16 februarie la Tavel, în sudul Franței, la un control de rutină.

Șofer de TIR amendat cu 200.000 de euro în Franța

Autoritățile vamale și-au dat seama că drogurile erau bine ascunse, în compartimente special amenajate în remorcă. Cu toate acestea câinii special antrenați au depistat drogurile. Șoferul și-a recunoscut vina, însă spune că e pentru prima oară când face așa ceva.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a fost judecat printr-o procedură de urgență pe 21 februarie, fiind condamnat la 4 ani de închisoare și la plata unei amenzi de 270.000 de euro. Asta, în condițiile în care procurorul Willy Lubin ceruse o pedeapsă de 6 ani de închisoare și o amendă de 500.000 de euro.

Mai mult, românul a primit o interdicție de a intra în Franța timp de 10 ani. Pedeapsa nu este, totuși, definitivă, existând calea unui atac în recurs. Situația nu e similară, dacă analizăm cazul unui șofer obligat să plătească o amendă de 3 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Concret, bărbatul care lucrează în Spania a fost oprit pentru un control de rutină în timp ce tranzita Autostrada A31 din Franța. Bărbatul anunțase autoritățile că transportă legume și fructe, însă oamenii legii au făcut o descoperire total diferită.

De fapt, oamenii legii au controlat cu atenție camionul și au găsit pungi pline cu droguri. În total, polițiștii au găsit 289 de kilograme de droguri, inclusiv sub scaunul șoferului, în valoare de peste 2.8 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Practic, instanța franceză a decis ca șoferul să plătească din propriul buzunar această sumă sub forma unei amenzi, bărbatul fiind condamnat tot în regim de urgență la 2 ani de închisoare. Desigur, suma este imposibil de recuperat și are o valoare mai mult simbolică, însă românul va rămâne cu siguranță fără multe bunuri pentru a stinge din datorie.

În 16 februarie Parlamentul României adopta o lege care prevede pedepse de până la zece ani de închisoare pentru cei care cultivă, produc, vând, distribuie, procură sau cumpără droguri de risc. Practic, va fi pedepsită cu închisoare chiar și deținerea de droguri precum canabisul.

ADVERTISEMENT

Psihoterapeutul Eugen Hriscu critică această măsură. ”Nu doar că nu este o soluție, este de fapt o măsură care va agrava foarte mult situația în privința consumului de droguri. Acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru că avem această legislație restrictivă împotriva drogurilor clasice – să le numim așa.

Vom asista la o creștere și mai accentuată a acestui fenomen al etnobotanicelor. Cu aceste legi extrem de dure, statul va orienta consumatorii și piața spre etnobotanicele care sunt mult mai greu depistabile, dar în același timp sunt mult mai periculoase, cu efecte mult mai grave asupra sănătății consumatorului și asupra societății în general. România se îndreaptă spre Rusia, către China, către Filipine, către America anilor 70-80, și nu spre Europa”, a avertizat specialistul, conform Radio Europa Liberă.

ADVERTISEMENT
Tags: