News

Un șofer și-a câștigat în instanță dreptul de a lipi pe geamurile mașinii autocolante. De ce i-au dat dreptate judecătorii

Un șofer din România și-a câștigat în instanță dreptul de a-și lipi pe geamurile mașinii autocolante, deși în mod normal legea nu permite așa ceva.
02.06.2023 | 20:01
Un sofer sia castigat in instanta dreptul de a lipi pe geamurile masinii autocolante De ce iau dat dreptate judecatorii
Un șofer și-a câștigat în instanță dreptul. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Cum a procedat? Conform legii, nu este permisă ”diminuarea transparenţei geamurilor aflate în câmpul de vizibilitate principal, respectiv parbrizul, luneta şi geamurile laterale faţă, dacă acest lucru duce la căderea semnificativă a vizibilităţii”. Așadar, transparența minimă pentru câmpul vizual principal trebuie să fie de 75%, iar pentru restul geamurilor de 70%.

Un șofer și-a câștigat în instanță dreptul de a lipi pe geam folie

Cam acesta a fost argumentul invocat de șofer în favoarea sa, după ce a demonstrat că folia aplicată pe geamurile laterale ale mașinii sale asigură o transparență de 88%, conform declarației de conformitate. Practic, folia respecta normele, cu toate că polițiștii îl opriseră și amendaseră pentru că folosise o astfel de folie, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Mai mult, a rămas fără talonul mașinii pentru că își schimbase stopurile cu altele de culoare mai închisă, însă și acestea purtau sigla E-mark, care atestă conformitatea cu normele europene. În acest sens, judecătorul i-a dat dreptate bărbatului și au dispus anularea parțială a procesului-verbal, înlocuind amenda primită cu un avertisment.

Mai mult, judecătorul a obligat Poliția să-i returneze șoferului certificatul de înmatriculare, conform Autolatest. Legislația stabilește că valoarea minimă pentru transmitanța luminii pentru ansamblul geam+folie trebuie să fie de minim 70% pentru toate geamurile aflate în câmpul de vizibilitate a șoferului.

ADVERTISEMENT

Concret, șoferii nu pot să lipească pe geamuri laterale față și parbriz folie sau autocolante care ar scădea vizibilitatea sub acest prag de 70%. Legea a fost gândită pentru a se asigura că șoferii nu produc accidente, mai ales în momentul în care vremea de afară reduce vizibilitatea.

Prin urmare, cine lipește o folie cu transmitanță de 70% peste un geam care din fabricație are transmitanța 70% va duce la un ansamblu geam+folie care încalcă prevederile legale. Mai mult, șoferii trebuie să știe că folia care va fi aplicată trebuie să fie certificată RAR și să fie aplicată de un agent autorizat RAR.

ADVERTISEMENT

După ce a fost aplicată folia, agentul economic va aplica marcajul specific pe geamul unde apare folia și va elibera un certificat de conformitate și garanție pentru această lucrare. Totuși, în cartea de identitate a vehiculului RAR nu va menționa existența foliilor montate pe geamuri, pentru că acest ”aspect” e irelevant din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale mașinii respective.

În consecință, cei care dețin autoturisme și pun folie pe geamuri nu au obligații față de RAR din acest punct de vedere, însă RAR poate constata atunci când efectuează inspecția tehnică periodică sau la controlul tehnic în trafic, dacă autoturismul e conform sau nu și dacă respectă prevederile legale, pentru a putea fi luate măsuri legale în acest sens.

ADVERTISEMENT

În concluzie, pentru parbriz, deși legea nu interzice în mod clar folosirea foliei pe parbriz, există condiția ca transparența acestuia să rămână de minimum 70%. Așadar, șoferii care vor să-și personalizeze mașina trebuie să se asigure că parbrizul respectă aceste reguli după ce folia a fost aplicată, pentru a nu risca amenzi sau alte penalități din partea Poliției.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați