News

Un Spital din Alba nu are aparat de radiologie, deși actele arată că acesta a fost dat deja în folosință! Investiția se ridică la 2.000 de euro

20.08.2020 | 11:34
Un Spital din Alba nu are aparat de radiologie desi actele arata ca acesta a fost dat deja in folosinta Investitia se ridica la 2000 de euro
ADVERTISEMENT

La Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, județul Alba, cu aparatul de radiologie lipsește cu desăvârșire, deși a fost achiziționat încă din iarna anului trecut și, teoretic, ar fi trebuit dat deja în folosință.

Sau cel puțin așa reiese din actele semnate de conducerea unității medicale și firma care s-a ocupat cu furnizarea echipamentului digitalizat menit să îl înlocuiască pe cel vechi, cumpărat în 2005. Finanțarea a fost asigurată de Ministerul Sănătății, care a alocat nu mai puțin de 200.000 de euro pentru noua aparatură.

ADVERTISEMENT

În realitate, însă, medicii de la radiologie au fost nevoiți să se bazeze tot pe aparatura veche, întrucât cea nouă, adusă cu surle și trâmbițe, este pusă la păstrare în garajul spitalului. Chestionați pe marginea subiectului, managerul Constantin Bar și reprezentantul furnizorului evită un răspuns concret și preferă să arunce vina de la unul la altul, într-un joc din care, până la urmă, cel mai mult au de suferit pacienții.

Aparatul de radiologie nu poate fi folosit, deși spitalul l-a primit încă din decembrie 2019

Acum se pune (n.r. aparatura nouă), au fost nişte probleme legate de cea veche, pentru casare. Cel nou a fost livrat foarte târziu, la sfârşitul anului şi nu era timpul necesar pentru a-l instala. Dar îl instalăm acum. Acum s-a terminat şi documentaţia de casare a celui vechi, că noi nu am avut alt spaţiu.

ADVERTISEMENT

Este funcţional. Noi l-am dat în deţinere, avem de la CNCAN autorizaţie de deţinere a acelui aparat, nu de funcţionare. Dar este la noi în instituţie, îl vom pune, durează foarte mult obţinerea tuturor autorizaţiilor şi instalarea corectă a unui aparat din ăsta.

Decât să renunţăm la el… Ori îl luam, ori renunţam şi dispărea. Aparatul care exista la noi în funcţiune era din 2005, amortizat în 2018. Astea sunt nişte aparate cu regim special, nu putem să umblăm la ele, să le distrugem. Pe cel vechi nu şi l-a dorit niciun spital din ţară, aşa că am solicitat casarea”, a declarat Constantin Bar, managerul Spitalului de Boli Cronice Câmpeni într-un interviu acordat pentru libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul companiei care a furnizat echipamentul: „Dați-mă în judecată!”

În replică, reprezentantul Mediq Innovative Tehnologies, compania care a furnizat aparatul radiologic, susține că așteaptă ca spitalul să pună la dispoziție un spațiu adecvat pentru instalarea lui. „Unde puteam să-l ţin? La mine-n casă?”, întreabă, retoric, bărbatul, recunoscând, totodată, „cu jumătate de gură” că a fost semnat, de fapt, un proces verbal fals.

Da, nu, nu comentez (referitor la actele false). Ce să zic? Căutaţi mai departe, vedeţi de ce nu s-a instalat. Asta aţi investigat? Întrebaţi la spital de ce. Unde ni s-a spus să instalăm – am instalat. Unde au anumite chestii de rezolvat, ni se spune că da, mâine, mâine.

ADVERTISEMENT

Şi noi stăm şi aşteptăm să ne pună la dispoziţie un spaţiu. Că nu putem să-l instalăm unde vrem noi, că e radiologie. Unde puteam să-l ţin? La mine-n casă? Dați-mă în judecată! Dacă mergeţi în ţară, mai sunt încă 30 de cazuri identice.

Nu poate fi instalat oriunde. Dar asta se întâmplă peste tot: spitalele noastre primesc un buget care este anual, trebuie cheltuit, licitaţiile se ţin spre finalul de an, trebuie să instalezi foarte repede. În cazul acesta, spitalul avea un aparat vechi, pe care a calculat greşit că-l va scoate foarte repede”, a declarat Cosmin Popescu, reprezentantul companiei.

ADVERTISEMENT
Tags: