Sporturi

Un sportiv iranian, arestat pentru o postare pe rețelele de socializare! Riscă să fie executat

20.11.2020 | 10:07
Un sportiv iranian arestat pentru o postare pe retelele de socializare Risca sa fie executat
ADVERTISEMENT

Un sportiv iranian a fost arestat pentru o postare făcută pe rețelele de socializare în care critică autoritățile că țin sălile de sport închise din cauza coronavirusului, dar oamenii pot merge la moschei.

În urmă cu două luni, luptătorul iranian Navid Afkari a fost executat după ce a fost găsit vinovat că a omorât un ofițer de securitate în 2018, în orașul Shiraz.

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi putut scăpa de condamnarea la moarte, dacă ar fi plătit retribuţii către familia celui ucis, iar aceasta l-ar fi iertat. Cum aparţinătorii victimei nu au fost de acord, sentinţa cu moartea a fost pusă în aplicare.

O postare pe Instagram i-a adus arestarea unui sportiv iranian

Acum, un alt sportiv iranian este într-o situație dificilă, culturistul paralimpic Reza Tabrizi fiind arestat după ce a criticat autoritățile într-o postare pe Instagram. Potrivita antena3.com, sportivul s-a arătat nemulțumit de faptul că sălile de sport sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus, dar moscheile au rămas deschise.

ADVERTISEMENT

”Mulțumim lui Dumnezeu că acum e după gratii. A crezut că poate face orice dorește într-o țară condusă de credințele noastre religioase”, a declarat Morteza Mustafazadeh, un înalt oficial de la Teheran.

Membrii Amnesty International au luat atitudine în acest caz și se tem ca nu cumva Reza Tabrizi să fie și el executat, așa cum s-a întâmplat cu Navid Afkari: ”Toți ne dorim ca Reza Tabrizi să nu fie condamnat la moarte. Dar nu ar fi primul sportiv iranian care e executat”.

ADVERTISEMENT

”Navid Afkari, acuzat că a înjunghiat un funcționar în timpul unei demonstrații, a fost torturat și obligat să mărturisească. A fost executat, fără ca familia lui să fie sesizată. Orice manifestație sau critică la adresa sistemului religios poate fi considerată infracțiune. Este ceea ce autoritățile din Iran numesc ‘dușmănie cu Dumnezeu’”, mai scrie Amnesty International.

Reza Tabrizi nu este singurul sportiv iranian care are probleme cu legea în această perioadă. Campionul de ju jitsu Ali Ansari a fost condamnat la lovituri de bici, singurul motiv fiind că are prea multe tatuaje, lucru considerat delict pe motive religioase.

ADVERTISEMENT

Oficialii din Iran au anunțat că țara lor se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus și au precizat că ”întreaga țară este cod roșu”. Peste 400.000 de iranieni s-ar fi infectat cu Covid-19, însă cifra e teoretic de 10 ori mai mare, în condițiile în care Iranul nu a testat suficient populația.

ADVERTISEMENT