Fotbal intern

Un stadion din România va purta numele lui Ilie Balaci

23.10.2018 | 09:23
Un stadion din Romania va purta numele lui Ilie Balaci

Ilie Balaci a murit la vârsta de 62 de ani după ce a suferit un stop cardio-respirator în cursul zilei de duminică, 21 octombrie. După ce preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat luni pe fostul mare fotbalist român cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar CS U Craiova a luat în calcul retragerea numărului 8, un stadion va urma să poarte numele lui “Ilie Balaci”.

Ilie Balaci a fost iubit de întreaga ţară, deşi a devenit un idol în rândul suporterilor echipei Universitatea Craiova, cei care l-au omagiat în cursul serii de luni, 22 octombrie, la stadionul “Ion Oblemenco”. “Minunea Blondă” a avut un loc special şi în sufletele suporterilor din Drobeta Turnu Severin.

Stadionul din Severin va purta numele lui Ilie Balaci

Astfel, Daniel Cîrjan, viceprimar al Severinului, vrea să propună ca Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin să se numească “Stadionul Ilie Balaci”,  iar fosta glorie a fotbalului românesc să fie declarat, post-mortem, cetăţean de onoare al oraşului. “Ţin minte că am fost cu tatăl meu la meciul cu Rapid. Ce atmosferă a fost! Nu aveai loc să arunci un ac în stadion! Toţi regretăm acum trecerea lui în nefiinţă. Ilie Balaci merită să poarte denumirea stadionului din Severin, pentru tot ce a făcut în fotbalul severinean. Cred că AS Drobeta 1990 a fost cea mai frumoasă echipă din istoria fotbalului mehedinţean”, a spus viceprimarul Cîrjan, conform prosport.ro.

Ilie Balaci a făcut primii paşi în antrenorat la AS Drobeta, în ediţia 1989 – 1990, acolo unde a fost şi jucător, dar şi finanţator. La finalul sezonului menţionat mai sus, AS Drobeta a terminat campionatul pe locul 2, la doar 4 puncte sub Rapid Bucureşti, care a revenit în Liga 1 Betano. Acel an a fost cel mai bun din ultimii 45 pentru fotbalul din Mehedinţi, iar echipa lui Ilie Balaci a avut, în acel sezon de Liga 2, cea mai mare medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu: aproximativ 20.000. “Eu nu am mai antrenat în ultimii 15 ani în fotbalul românesc, pentru că nu m-a căutat nimeni, nici de la echipa naţională, nici măcar de la Severin, unde am fost de toate: şi antrenor-jucător, şi patron de echipă şi de ziar. La meciul AS Drobeta – Rapid, câştigat de echipa mea cu 2-1, am avut 27.000 de plătitori! Stadionul Municipal din Severin era arhiplin. Dacă am fi fost susţinuţi la vremea respectivă de factorii locali, promovam sigur, nu Rapidul, dar AS Drobeta era ţinută din banii mei, ai preşedintelui Vişan, din banii pe care îi făceam din vânzarea biletelor şi a unui ziar – Săptămâna fotbalistică, pe care-l aveam împreună”, spunea Ilie Balaci pentru sursa citată mai sus.

Tags: