Fotbal international

Un star de la Ajax a fost suspendat un an pentru dopaj. Prima reacție a fotbalistului

05.02.2021 | 15:39
Un star de la Ajax a fost suspendat un an pentru dopaj Prima reactie a fotbalistului
ADVERTISEMENT

Portarul Andre Onana, unul dintre starurile de la Ajax Amsterdam, a fost suspendat timp de un an pentru dopaj, el fiind depistat pozitiv la un control efectuat în 30 octombrie.

UPDATE, 5 februarie, ora 15:39 Andre Onana, portarul în vârstă de 24 de ani, a fost suspendat pentru un an din fotbal, însa susține că a fost o greșeală independent de voință lui, din greșeală folosind un medicament al iubitei sale. Acesta a declarat că la acel moment a crezut că folosește o simplă pastilă de aspirină, și va căuta să își facă dreptate la TAS.

ADVERTISEMENT

“Vreau să clarific și să spun că totul a fost rezultatul unei erori umane. Am luat din greșeală un medicament care conține o substanță interzisă de WADA. Medicamentul a fost prescris prietenei mele și l-am încurcat cu o simplă aspirină pentru că ambalajul era aproape identic, ceea ce regret.

Respect decizia UEFA, dar nu sunt de acord cu ea în acest caz. O consider excesivă și disproporționată, având în vedere că UEFA a înțeles că a fost vorba de o greșeală. Toată lumea știe că duc o viață sănătoasă, iar încă de la începutul carierei mele am fost împotriva dopingului de orice fel.

ADVERTISEMENT

Am 24 de ani, iar în ultimele sezoane am avut șansa să joc aproape toate minutele, atât la Ajax, cât și la echipa națională, fiind desemnat cel mai bun portar din Olanda din ultimii 4 ani și cel mai bun din Africa în ultimii trei. Prin asta vreau să spun că nu aș fi avut nevoie să apelez la doping pentru a-mi îmbunătăți performanțele.

Voi face apel la TAS pentru a-mi demonstra nevinovăția. Sper să revin cât mai curând pe gazon, să fac ceea ce iubesc și să-mi ajut echipa. Le mulțumesc celor de la Ajax și naționalei Camerunului pentru susținerea arătată și încrederea pe care o au în mine”, a declarat Onana.

ADVERTISEMENT

ȘTIRIE INIȚIALĂ ORA 12:46

Această veste vine la 24 de ore după cu gruparea olandeză a fost în prim-planul fotbalului mondial pentru că oficialii au uitat să-l treacă pe lista UEFA pe atacantul Sebastian Haller, cel mai scump transfer din istoria ”lăncierilor”.

Pentru Onana această absență de 12 luni este una care va avea mari implacții pentru cariera sa, deoarece se afla în vizorul mai multor echipe importante din Europa.

ADVERTISEMENT

Suspendare de un an pentru dopaj în cazul starului de la Ajax

Ajax Amsterdam a anunțat pe site-ul oficial că Andre Onana, un adevărat star al ”lăncierilor”, a fost găsit dopat și a fost suspendat de UEFA pentru 12 luni. Jucătorul de 24 de ani a fost deipstat pozitiv cu furosemid la un control făcut în 30 octombrie 2020, în afara competițiilor.

Suspendarea începe chiar de astăzi, 5 februarie, și se aplică pentru toate competițiile internaționale la nivel de club sau echipe naționale. Olandezii au anunțat că vor face recurs la TAS pentru a obține o reducere a pedepsei.

”În dimineața zilei de 30 octombrie, Onana se simțea rău. Voia să ia o pastilă pentru a ușura disconfortul. Fără să știe, însă, a luat Lasimac, un medicament care îi fusese prescirs soției lui. Confuzia lui Onana a dus la luarea greșită a medicamentelor soției sale, determinând în cele din urmă această măsură luată de UEFA împotriva portarului.

Mai mult, organul disciplinar al asociației de fotbal a declarat că Onana nu avea intenția de a înșela. Cu toate acestea, UEFA consideră, pe baza regulilor antidoping aplicabile, că un sportiv are în permanență datoria de a se asigura că nu are în organism substanțe interzise”, se arată în comunicatul clubului Ajax.

”Renunțăm în mod explicit la medicamentele care îmbunătățesc performanța, evident că susținem un sport curat. Acesta este un revers teribil, pentru Andre însuși, dar cu siguranță și pentru noi, ca club. Andre este un portar de top, care și-a dovedit valoarea pentru Ajax de ani de zile și este foarte popular printre fani.

Speram la o suspendare condiționată sau la o suspendare mult mai scurtă decât aceste douăsprezece luni, deoarece, probabil, nu intenționa să-și întărească corpul și astfel să-și îmbunătățească performanța”, a declarat și directorul general al ”lăncierilor”, Edwin van der Sar.

ADVERTISEMENT