News

Un stat european vrea să-și declare independența și să adere la UE. Ar putea apărea o nouă monedă

Scoția visează din nou la independența față de Regatul Unit, existând deja planuri pentru o nouă monedă și pentru aderarea la UE.
18.10.2022 | 10:38
Un stat european vrea sasi declare independenta si sa adere la UE Ar putea aparea o noua moneda
Nicola Sturgeon, premierul care vrea independență pentru Scoția. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Nicola Sturgeon a prezentat aceste planuri economice și valutare, precizând că va fi nevoie de o astfel de monedă națională pentru a putea adera la Uniunea Europeană.

Scoția visează la aderarea la Uniunea Europeană

Sturgeon vrea ca Scoția să adopte ”cât mai curând va fi practicabil” lira scoțiană, fără a oferi un orizon de timp, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Premierul britanic a menționat că Scoția nu ar putea adera la UE atât timp cât folosește lira sterlină, în condițiile în care politica monetară va fi stabilită în continuare de Banca Angliei.

Unioniștii, opozanți ai independenței Scoției, consideră planul lui Sturgeon drept ”o rețetă pentru haos”. Specialiștii se tem că Scoția va fi exclusă de pe piața UE și Marea Britanie timp de mai mulți ani, dacă va deveni independentă.

ADVERTISEMENT

”În ciuda faptului că au pierdut 15 ani în guvern cu aceeaşi veche agendă, ei încă nu pot răspunde nici măcar la cele mai elementare întrebări“, a declarat Daniel Johnson, purtătorul de cuvânt al laburiștilor scoțieni.

“Mijloacele de trai ale oamenilor sunt pentru ei ca jocurile de noroc bazate pe economii şi dorinţe fantastice”, a adăugat reprezentantul laburiștilor.

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă a Regatului Unit a audiat o serie de argumente cu privire la proiectul unui referendum de independență a Scoției. Judecătorii au trebuit să decidă dacă proiectul de lege ar fi în competențele parlamentului scoțian.

Instanța trebuie să decidă dacă Holyrood, parlamentul scoțian, are autoritatea să legifereze un alt vot pentru independența Scoției, în condițiile în care Sturgeon vrea să organizeze un nou astfel de referendum în octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

În 2014, 3.6 milioane de scoțieni, dintr-un total de 4.2 milioane, adică 84.59%, au votat NU în proporție de 55.3% la întrebarea ”Ați dori ca Scoția să fie un stat independent?”. După aproape 10 ani, politicienii scoțieni cred că de această dată referendumul ar trece. Tensiunile în regat sunt în creștere după moartea Reginei Elisabeta a II-a, astfel că scoțienii ar putea de această dată să voteze pentru independență.

ADVERTISEMENT