Prim-ministrul albanez Edi Rama a promis că va construi o enclavă suverană la Tirana, pentru frăția religioasă islamică Bektashi, după modelul Vaticanului.
Clericul musulman Edmond Brahimaj, care se pregătește să conducă cea mai mică țară din lume, a dezvăluit planurile pentru enclavă. Statul musulman din Tirana, capitala Albaniei, va fi o enclavă suverană în stil Vatican, care va avea un sfert din dimensiunea Statului Papal, va permite consumul de alcool, femeile vor putea purta ceea ce vor și nu vor fi impuse reguli de stil de viață.
“Dumnezeu nu interzice nimic. De aceea ne-a dat înțelepciune”, a spus Brahimaj, cunoscut adepților săi drept Baba Mondi. El a mai spus că guvernul albanez pune la dispoziţie un teren de 27 de acri de pământ, pe care să-l transforme într-un stat suveran cu administrație proprie, dar și pașapoarte și frontiere.
Premierul albanez Edi Rama spune că în viitorul apropiat va anunța planuri concrete pentru noua entitate statală, care va fi numită Statul Suveran al Ordinului Bektashi. “Toate deciziile vor fi luate cu dragoste și bunătate”, a spus la rândul său Baba Mondi.
Brahimaj, care are 65 de ani, este un fost ofițer în armata albaneză și este venerat de milioane de oameni din întreaga lume, sub titlul oficial de Sfinția Sa Haji Dede Baba. El este liderul principal al Bektashi, un ordin șiit sufi fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, dar acum cu sediul în Albania.
Premierul albanez Edi Rama spune că scopul noului stat este de a promova o versiune tolerantă a islamului, una de care Albania este mândră. “Ar trebui să avem grijă de această comoară”, consideră şeful guvernului de la Tirana. Un microstat islamic moderat, spune Rama, ar trebui să trimită un mesaj. “Nu lăsați stigmatizarea musulmanilor să definească cine sunt musulmanii”, mai spune prim-ministrul albanez.
Teritoriul noului stat islamic propus este un complex într-o zonă rezidențială din estul Tiranei. Are doar un sfert din dimensiunea Vaticanului, în prezent cea mai mică țară din lume, condusă de papa care este monarh absolut. Baba Mondi consideră că dimensiunea enclavei nu contează. “Nu trebuie să fiu dictator”, a spus Baba Mondi, deși a recunoscut că singura limitare semnificativă a autorității sale ar fi Dumnezeu. Enclava va conține o sală de ședințe, una rugăciune cu cupolă, un muzeu care prezintă istoria ordinului, o clinică, arhive și birouri administrative.
Combinând o interpretare liberă a Coranului cu misticismul, elemente ale credinței turcești pre-islamice și devotamentul față de înțelepții lor, cunoscuți sub numele de derviși, bektashii și-au mutat cartierul general la Tirana, din Turcia, în urmă cu aproape un secol. Mulți șiiți și sunniți conservatori îi consideră pe bektashi drept eretici și aceştia au fost supuși la persecuţii în multe țări musulmane. Bektașii au avut o mare influență în Albania și Balcani după invazia otomană din secolele XIV și XV. Membrii sectei au jucat un rol proeminent în trezirea naționalistă albaneză împotriva stăpânirii turcești, promovând o versiune relaxată a islamului, care a ajutat la adunarea marilor comunități musulmane și creștine ale țării în spatele cauzei seculare a independenței.
O echipă de experți juridici, inclusiv avocați internaționali, lucrează la elaborarea unei legi care să definească statutul suveran al noului stat care va apărea pe teritoriul Albaniei, după care actul normativ va trebui să fie aprobat de parlamentul controlat de Partidul Socialist de guvernământ al prim-ministrului Rama. Nu este clar care țări vor fi de acord să recunoască suveranitatea statului Bektashi. Deocamdată, spune Edi Rama, care este romano-catolic, doar câțiva dintre cei mai apropiați asociați ai săi știu despre plan, iar aliații NATO, precum SUA, nu au fost consultați. Una dintre ţările care este puțin probabil să-i recunoască pe bektashi este Iranul, care are mulți adepți ai islamului sufi, mai ales în opoziție, inclusiv unii bektashi, dar se consideră gardianul islamului șiit împotriva interpretărilor heterodoxe ale credinței.
Baba Mondi afirmă că noul stat Bektashi ar putea avea nevoie de un mic serviciu de informații. “Avem și dușmani”, spune conducătorul noului stat. Bektashii însă nu vor avea armată, polițiști de frontieră sau tribunale. Detalii legate de cine va avea dreptul la pașapoarte nu au fost încă elaborate, însă s-a decis deja că documentul va fi de culoare verde.
Baba Mondi a promis că nu va întreprinde nicio încercare de extindere a teritoriului enclavei prin acapararea terenurilor care aparțineau cândva ordinului din capitala albaneză. Complexul de la Tirana, care acoperea inițial aproape 90 de hectare, sa micșorat cu două treimi de când fostul dictator comunist albanez Enver Hoxha a scos în afara legii orice religie în 1967, iar guvernul său a început să construiască depozite pe teritoriul Bektashi din capitală. După prăbușirea comunismului în 1991, bektașii au pierdut și mai mult teren, atunci când investitorii privați au construit case pe teritoriul lor, fără a avea autorizaţie.
Cele mai recente date de recensământ din Albania au arătat că ordinul Bektashi cuprindea 115.000 din cei 2,4 milioane de locuitori ai țării.