News
notix pixel id

Un studiu din 2005, care susține că hidroxiclorochina ajută în combaterea Covid-19, este considerat fake news. Avertismentul specialiștilor

06.08.2020 | 20:06
Un studiu din 2005, care susține că hidroxiclorochina ajută în combaterea Covid-19, este considerat fake news. Avertismentul specialiștilor
OMS a suspendat studiile clinice pe bază de hidroxiclorochină. Efectele adverse ale ”medicamentului minune”. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Hidroxiclorochina, remediul minune împotriva Covid-19, nu ajută în realitate în combaterea bolii, lucru susținut de un studiu din SUA.

„Experții” de pe internet răspândesc cu viteză amețitoare o știre falsă, un fake-news, care susține că există un studiu care ar demonstra că hidroxiclorochina ajută în vindecarea Covid-19.

Acest lucru este fals, informația fiind în realitate total diferită: nu există nici cea mai mică dovadă că hidroxiclorochina ar ajuta.

ADVERTISEMENT

Celebrul medicament hidroxiclorochina nu ajută în tratarea Covid-19, în ciuda unui studiu fals

Știrile de tip fake news invocă un așa zis studiu din 2005, publicat în Jurnalul de Virusologie cu presupusul titlu „Hidroxiclorochina este un puternic inhibitor al virusurilor de tip SARS”.

Alte studii invocă un editorial al unui anume Bryan Fischer, care laudă această descoperire și care susține că omenirea are deja un remediu pentru Covid-19.

ADVERTISEMENT

Falsele studii susțin că folosirea acestui medicament inhibă răspândirea SARS-CoV-2 și tratează, implicit, Covid-19 la persoanele la care se administrează medicamentul.

Cu toate acestea, potrivit Reuters, studiul a fost efectuat pe animale, în special pe maimuțe. Mai mult, studiul a vizat coronavirusul de tip SARS, din 2005, nu cel de tip SARS-CoV-2 din 2020, așadar este irelevant.

ADVERTISEMENT

În 16 iunie 2020, specialiștii din întreaga lume au început să recomande evitarea folosirii hidroxiclorochinei, cu toate că Donald Trump și-a administrat singur medicamentul, în timp ce un cunoscut medic din Paris a declarat revoltat că i-a fost interzis să folosească acest remediu, cu toate că vindecă Covid-19.

Între timp, au apărut tot mai multe semnale că acest medicament are efecte secundare nedorite, astfel că s-a recomandat folosirea lui doar în cazul bolilor precum malarie și lupus.

ADVERTISEMENT

Mai mult, OMS și Uniunea Europeană a oprit în majoritatea spitalelor folosirea hidroxiclorochinei sau a clorochinei în tratarea Covid-19.

Așadar, orice s-ar spune, realitatea e că remediul minune împotriva Covid-19 este de fapt un mare fâs și oamenii nu ar trebui să creadă în studiul irelevant realizat în 2005, când Covid-19 nici măcar nu exista.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri