News

Un studiu din 2005, care susține că hidroxiclorochina ajută în combaterea Covid-19, este considerat fake news. Avertismentul specialiștilor

06.08.2020 | 20:06
Un studiu din 2005 care sustine ca hidroxiclorochina ajuta in combaterea Covid19 este considerat fake news Avertismentul specialistilor
ADVERTISEMENT

Hidroxiclorochina, remediul minune împotriva Covid-19, nu ajută în realitate în combaterea bolii, lucru susținut de un studiu din SUA.

„Experții” de pe internet răspândesc cu viteză amețitoare o știre falsă, un fake-news, care susține că există un studiu care ar demonstra că hidroxiclorochina ajută în vindecarea Covid-19.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este fals, informația fiind în realitate total diferită: nu există nici cea mai mică dovadă că hidroxiclorochina ar ajuta.

Celebrul medicament hidroxiclorochina nu ajută în tratarea Covid-19, în ciuda unui studiu fals

Știrile de tip fake news invocă un așa zis studiu din 2005, publicat în Jurnalul de Virusologie cu presupusul titlu „Hidroxiclorochina este un puternic inhibitor al virusurilor de tip SARS”.

ADVERTISEMENT

Alte studii invocă un editorial al unui anume Bryan Fischer, care laudă această descoperire și care susține că omenirea are deja un remediu pentru Covid-19.

Falsele studii susțin că folosirea acestui medicament inhibă răspândirea SARS-CoV-2 și tratează, implicit, Covid-19 la persoanele la care se administrează medicamentul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, potrivit Reuters, studiul a fost efectuat pe animale, în special pe maimuțe. Mai mult, studiul a vizat coronavirusul de tip SARS, din 2005, nu cel de tip SARS-CoV-2 din 2020, așadar este irelevant.

În 16 iunie 2020, specialiștii din întreaga lume au început să recomande evitarea folosirii hidroxiclorochinei, cu toate că Donald Trump și-a administrat singur medicamentul, în timp ce un cunoscut medic din Paris a declarat revoltat că i-a fost interzis să folosească acest remediu, cu toate că vindecă Covid-19.

ADVERTISEMENT

Între timp, au apărut tot mai multe semnale că acest medicament are efecte secundare nedorite, astfel că s-a recomandat folosirea lui doar în cazul bolilor precum malarie și lupus.

Mai mult, OMS și Uniunea Europeană a oprit în majoritatea spitalelor folosirea hidroxiclorochinei sau a clorochinei în tratarea Covid-19.

Așadar, orice s-ar spune, realitatea e că remediul minune împotriva Covid-19 este de fapt un mare fâs și oamenii nu ar trebui să creadă în studiul irelevant realizat în 2005, când Covid-19 nici măcar nu exista.

ADVERTISEMENT