News

Un „studiu” prognozează 1 milion de îmbolnăviri de Covid-19 în România, în luna septembrie 2020. Cum comentează Raed Arafat

19.07.2020 | 22:07
Un studiu prognozeaza 1 milion de imbolnaviri de Covid19 in Romania in luna septembrie 2020 Cum comenteaza Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Un studiu prezintă un scenariu negru pentru România: nu mai puțin de 1 milion de cazuri de coronavirus vor fi înregistrate în luna septembrie 2020.

Scenariul este cel mai pesimist posibil, lucru recunoscut și de Raed Arafat și poate fi evitat dacă oamenii încep să respecte regulile de protecție.

ADVERTISEMENT

Dacă scenariul devine realitate, România se poate întoarce în starea de urgență la începutul lunii august.

„Studiul” care prognozează 1 milion de îmbolnăviri de Covid-19 în România

Documentul publicat de Digi 24 susșine că la mijlocul lunii august vom avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 în terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, este precizat în document.

Raed Arafat, șeful DSU, a lăsat să se înțeleagă că proiecțiile sunt simple proiecții, care s-ar putea adeveri, sau nu, în funcție de mai mulți factori. De exemplu, dacă populația începe să respecte regulile de protecție, aceste proiecții nu se vor adeveri niciodată.

ADVERTISEMENT

Chiar și dacă populația nu ar respecta nicio regulă, e greu de spus dacă cifrele se vor adeveri, însă doar timpul va dovedi acest lucru, lucru explicat de Arafat.

Situația nu e OK, acolo sunt proiecții de scenariu cel mai rău, dar avem că numărul cazurilor active că va crește, acest lucru îl vedem. Numărul vindecaților e mai mic decât cel care se îmbolnăvesc. În studiul ăsta o să vedeți unde eram și indicele de distanțare.

ADVERTISEMENT

Riscul să continue în realitate există. Să continuăm să creștem cu numărul cazurilor active. Să vedem că situația în România poate să se înrăutățească. Noi primim date din mai multe zone, acest studiu până acum a avut o interpretare corectă, în sensul că situația merge spre mai rău.

Nu înseamnă că se va ajunge acolo, e o creștere exponențială. Trebuie să avem mare grijă, dacă populaţia nu respectă măsurile, riscul ca acest studiu să devină realitate există.

E necesar acolo unde apar zone foarte afectate. Asta e realitatea, e posibil să vedem anumite măsuri în anumite zone unde numărul cazurilor e în creștere semnificativă.

Sper să nu ajungem la această cifră, orice prognoză când ajungi, să vedem dacă cifrele prognozate se adeveresc. Sper să nu ajung să trăim aceste cifre. Există zone unde există paturi pentru Covid cu personal, unde nu e presiune, există zonă unde paturile sunt folosite la maxim, că e presiune”, a explicat Arafat la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: