News

Un studiu schimbă tot ce știam despre coronavirus. Ce au descoperit oamenii de știință

11.05.2021 | 15:09
Un studiu schimba tot ce stiam despre coronavirus Ce au descoperit oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de Universitatea din San Diego, California arată că ne-am raportat greșit la coronavirus până acum. Oamenii de știință spun că această boală nu este una respiratorie, ci una vasculară.

Studiul care schimbă tot. Ce s-a descoperit despre COVID-19

O cercetare efectuată de oamenii de știință din California, Statele Unite susțin că au dovada că boala cauzată de coronavirus este una vasculară, și nu una respiratorie, așa cum se credea până acum.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost publicat în revista de specialitate Circulation Research și arată cu precizie cum anume coronavirusul atacă celulele sistemului vascular.

Mai mult, cercetătorii spun că această teoria a lor ar putea explica și cheagurile de sânge pe care unii pacienți infectați le-au prezentat, împreună cu așa-numitele „picioare Covid”.

ADVERTISEMENT

Acestea menționate mai sus nu sunt, în realitate, simptome clasice ale infecțiilor respiratoare. Noutatea acestui studiu este că oamenii de știință au arătat forma în care virusul atacă sistemul vascular.

Ce noutăți aduce studiul făcut de cercetătorii americani

Mai exact, este vorba despre proteina S a virusului, care atacă receptorul ACE2, lucru care afectează mitocondriile ce generează energia celulelor. Acest lucru a mai fost observat și înainte, dar nu se stabilise exact care este rolul proteinei S.

ADVERTISEMENT

Ideea din spatele acestui studiu a fost ca cercetătorii să recreeze această proteină în laborator, dar fără restul componentelor virusului, pentru a descoperi dacă se va forma boala chiar și în aceste condiții.

Așadar, acest experiment a dus la concluzia că noul coronavirus ar fi o boală vasculară și nu una respiratorie, așa cum s-a crezut până acum.

ADVERTISEMENT

„Mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar este într-adevăr o boală vasculară”, spune Uri Manor care este co-autor al studiului.

„Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce unii oameni au probleme în alte părți ale corpului. Lucrul pe care toți aceștia îl au în comun este că toți au baze vasculare”, a mai spus Uri Manor.

O altă informație importantă ce reiese din acest studiu este aceea că toate vaccinurile împotriva coronavirusului disponibile în acest moment conțin această proteină.

Alți specialiști din domeniu nu sunt surprinși de această descoperire. Acesta este cazul profesorului Rafael Máñez Mendiluce, care spune că este posibil ca problemele vasculare să apară doar în cazurile mai severe de infecție cu Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: