News

Un sucevean a pierdut 215.000 lei după ce a dat click pe un link de pe Facebook. Cum a fost posibil

Un bărbat din Suceava a pierdut 215.000 de lei după ce a căzut în capcana unor hackeri specializați în fraudă bancară. Un simplu click l-a lăsat fără banii din cont.
17.08.2024 | 18:16
Un sucevean a pierdut 215000 lei dupa ce a dat click pe un link de pe Facebook Cum a fost posibil
Un sucevean a pierdut 215.000 lei după ce a dat click pe un link de pe Facebook. Cum a fost posibil. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Bărbatul locuiește în localitatea Mălini alături de familie și s-a plâns la Poliție că a fost păgubit cu 215.000 de lei de o persoană care a retras diverse sume de bani de pe cardul său. Și-ar fi dat acceptul după ce a accesat un link pe Facebook și a descărcat o aplicație care îi permitea să devină un mare investitor în domeniul energiei.

Un sucevean a pierdut 215.000 lei după ce a dat click pe un link de pe Facebook

Din păcate, așa cum era previzibil, totul a fost o mare escrocherie, iar acum bărbatul nu are nicio șansă să-și recupereze banii. Conform Monitorul de Suceava, bărbatul este unul dintre cei care au fost impresionați ușor de anunțurile care promit profituri incredibile pentru investiții minime la bursă.

ADVERTISEMENT

A deschis anunțul, după care a fost sunat de un ”angajat” al unei companii, care l-a convins că poate să facă diverse investiții care să-i aducă bani înzecit. A primit mai apoi, cu acceptul său, două SMS-uri care conțineau două linkuri. A introdus aici datele cardului pentru a ”depune” 2.500 de lei, atât cât ar fi investiția inițială.

A dat click și pe al doilea link, care i-a instalat o aplicație în telefon și care le-a dat acces hackerilor la conturile sale bancare. S-a trezit prea târziu că ceva nu este în regulă, astfel că a mers la bancă și a aflat că a rămas fără 215.000 de lei. Polițiștii spun că în astfel de cazuri prejudiciul nu mai poate fi recuperat.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Poliția Fălticeni a deschis dosar penal pentru infracțiunile de ”înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”. Oamenii sunt rugați, pentru a 1000-a oară, să nu mai cadă în aceste capcane evidente, întinse de escroci care de multe ori transferă sumele furate în alte conturi sau le convertesc în bitcoin.

Casa Verde, țeapa momentului în on-line în august 2024

La fel de adevărat e că escrocii se adaptează mereu nevoilor pieței, astfel că anunțurile în care românilor li se promit sume mari de bani dacă au cumpărat acțiuni sunt mai degrabă de domeniul trecutului. ”La modă” este, în schimb, escrocheria denumită ”Casa Verde”. Și această metodă profită de naivitatea și lăcomia oamenilor, care cred că se pot îmbogăți peste noapte fără niciun efort.

ADVERTISEMENT

Albert Soare, fondator Kilowat și instalator autorizat ANR, îi avertizează pe oameni să nu cadă în capcană nici de această dată. Ce fac de fapt, escrocii? Se dau drept instalatori care ar face ”preînscrieri” în programul Casa Verde. Astfel, oamenii sunt păcăliți să ofere anumite sume de bani, pentru a fi siguri că primesc bani de la Guvern pentru panouri solare, însă în realitate totul este o simplă țeapă.

”Este o practică discutabilă a unor așa ziși instalatori de a le transmite oamenilor impresia ca pot face preînscrieri în program. Unii chiar percep anumite taxe pentru serviciile lor, dar oamenii trebuie să știe ca este o practica absolut incorectă. Nu există înscrieri în avans! Noi, instalatorii, putem oferi asistență, îndrumare și informații utile oamenilor cu speranța că, ulterior, aceștia ne vor alege pe noi ca instalatori, astfel încât ei să scape de grija facturilor la energie prin instalarea unui sistem fotovoltaic de calitate, adică funcțional, fără risc de incendiu.

ADVERTISEMENT

Oamenii riscă să plătească practic pentru nimic sau să creadă ca sunt obligați să accepte oferta celor care i-au ajutat, dar nu este cazul! Fiecare este liber legal să aleagă ce oferta dorește de la orice instalator după ce obține finanțarea indiferent de ce relație a făcut un instalator pentru el înainte! Oamenii nu ar trebui să transmită datele personale nimănui să îi înscrie”, a explicat expertul pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: