Life

Cine este românca al cărei tablou a fost vândut la licitație cu 121 milioane de dolari!

Licitație record - 121 milioane de dolari - pentru un tablou care i-a aparținut unei românce. Tatăl apreciatei arhitecte a fost un apropiat al regelui Mihai
25.03.2025 | 15:55
Cine este romanca al carei tablou a fost vandut la licitatie cu 121 milioane de dolari
121 milioane de dolari pentru un tablou deținut de o româncă. Sursa foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

121 milioane de dolari este suma colosală la care a fost licitat un tablou pe care l-a avut în posesie o apreciată arhitectă de origine română. Cine este românca a cărui tată a fost un apropiat al regelui Mihai?

121 milioane de dolari pentru un tablou deținut de o româncă

Un tablou înfățișând un peisaj stradal sinistru luminat, a fost vândut cu 121 de milioane de dolari, la o licitație organizată de Christie’s la New York.

ADVERTISEMENT

Posesoarea fabuloasei opere de artă a fost Ioana Maria Banu. Aceasta se năștea în România, în 1926, într-o familie de intelectuali. Alintată de apropiați Mica, aceasta a fost expusă artelor încă din fragedă pruncie, ajungând unul dintre cei mai apreciați designeri de interior din America.

În 1948, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și după instaurarea regimului comunist în România, Mica a părăsit țara cu trenul, în compania reginei Elisabeta. George Banu, tatăl ei, a fost un apropiat al regelui Mihai. Pentru o scurtă perioadă a locuit în Paris, de unde a călătorit până în Canada. Timp de aproximativ 10 ani a fost stabilită acolo, alături de soțul ei, Șefan Grecianu. Aceasta s-a căsătorit de timpuriu, pe la 16 ani.

ADVERTISEMENT

Prin 1959 a mers la New York, în audiență la ambasadorul Turciei la ONU, în speranța că își va putea aduce tatăl rămas în România, alături. În acest context, Ioana Maria Banu l-a cunoscut pe celebrul Ahmet Ertegun, fondatorul casei de discuri Atlantic Records.

În top 100 al celor mai apreciați arhitecți și designeri

Mica a fost fascinată de Ahmet, pentru care a divorțat și s-a mutat în New York. În 1961 s-a recăsătorit, iar în 1967, a înființat MAC II, prima ei firmă de amenajări interioare care s-a făcut foarte repede remarcată datorită bunul gust. După ceva ani, revista Architectural Design a inclus-o în top 100 al celor mai apreciați arhitecți și designeri.

ADVERTISEMENT

Soții Ertegun au început să colecționeză piese de artă de prin anii 1960. Astfel, la licitația ”Mica. The Mica Ertegun Colecttion”, organizată la sfârșitul lunii noiembrie 2024, de Christie`s, la New York, tabloul lui Margaritte ”L`empire des lumieres” a fost adjudecat la fabuloasa sumă de 121.160.000 de dolari. Piesa de artă cumpărată de soții Ertegun în 1968 a devenit cea mai scumpă creație suprarielistă.

ADVERTISEMENT

Tabloul deținut de românca Ioana Maria Banu este unul dintre cele mai mari tablouri dintr-o succesiune de 27 de lucrări, toate intitulate „L’empire des lumières” („Imperiul luminii”). Opera de artă a fost numită ”bijuteria coroanei”.

Ce reprezintă tabloul deținut de românca Mica, pictat de René Magritte

Lucrarea vândută cu 121 de milioane de dolari pictată de René Magritte are reprezentată o casă cu un singur felinar în față. Flacăra lămpii luminează întreaga pânză, inclusiv copacii întunecați. Imaginea se reflectă senină deasupra unui bazin de apă. Deasupra peisajului stradal, un cer albastru deschis se întinde până în susul pânzei.

Magritte explorat mai bine de 15 ani tranziția fugară de la zi la noapte în pictura de peisaj. A realizat în total 17 picturi în ulei și 10 guașe (picturi pe bază de apă). Toate recunoscute sub numele „L’empire des lumières”.

Cererea pentru picturile lui a crescut, în special atunci când o versiune mare creată în 1954 a fost prezentată la Veneția, în Pavilionul Belgiei la Bienala. Opera de artă a fost atunci vândută celebrei colecționare Peggy Guggenheim. Magritte a continuat să creeze trei pânze la fel de mari, pentru a nu dezamăgi alți colecționari.

Tags: