News

Un tablou neprețuit a ajuns în custodia FBI după ce a fost confiscat încă din Al Doilea Război Mondial de naziști. Către cine va fi restituit

Tablou valoros, înapoi în mâinile moștenitorilor. Comoara se află în posesia FBI la mai bine de 80 de ani de când a fost confiscat de naziști
02.05.2024 | 20:17
Un tablou nepretuit a ajuns in custodia FBI dupa ce a fost confiscat inca din Al Doilea Razboi Mondial de nazisti Catre cine va fi restituit
Restituirea unei opere de artă de Monet după mai bine de 80 de ani. Tabloul fusese confiscat de naziști în Al Doilea Război Mondial. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un portret realizat de Monet va fi returnat descendenților proprietarilor originali după ce a fost confiscat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrarea de artă este în custodia FBI.

Tablou Monet, restituit după 80 de ani de când a fost confiscat

Un desen al lui Claude Monet, confiscat de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este în posesia Biroului Federal de Investigații al SUA (FBI) și va fi restituit urmașilor foștilor proprietari.

ADVERTISEMENT

Tabloul, denumit „Bord de Mer”, a fost cumpărat de Adalbert și Hilda Parlagi în aprilie 1936 și ținut în posesia lor în casa din Viena, Austria, până când au fugit în Elveția și apoi în Londra împreună cu cei doi copii, imediat după anexarea Austriei de către Germania, în martie 1938.

Informația că lucrarea de artă se află în posesia autorităților americane a fost dezvăluită într-o cerere de documente depusă la o instanță federală pe 22 martie, procedură prin care părțile interesate pot iniția un proces pentru a determina cine are dreptul legal asupra proprietății și pentru a evita conflictele legale.

ADVERTISEMENT

Printre cei care revendică dreptul de proprietate se numără Françoise Parlagi și Helen Lowe, care sunt nepoatele soților Parlagi, precum și alte părți interesate. Françoise și Helen sunt singurele moștenitoare rămase în viață ale lui Parlagi.

Cum au furat naziștii tabloul lui Monet

După ce au scăpat de naziști, familia Parlagi a depozitat tabloul și alte bunuri la o firmă de transport maritim din Viena, cu intenția de a le recupera după război sau de a le trimite la ei acasă. Însă autoritățile germane le-au confiscat în 1940, iar în 1941 tabloul a fost scos la licitație de casa de licitații Dorotheum și vândut unei alte case de licitații deținute de Adolf Weinmüller, un nazist cunoscut pentru traficul de artă furată.

ADVERTISEMENT

După încheierea războiului, familia Parlagi a încercat să recupereze tabloul de la guvernele Germaniei și Austriei, dar fără succes. Tabloul a fost expus public în 2016, la Ornans, Franța, fiind împrumutat de Galeria Helene Bailly din Paris.

În 2017, tabloul a fost achiziționat de comerciantul de antichități M.S. Rau din New Orleans, care l-a vândut ulterior colecționarei Bridget Vita și soțului ei, Kevin Schlamp, în 2019.

ADVERTISEMENT

FBI a investigat proveniența tabloului și l-a confiscat în iunie 2023, când Vita și Schlamp au renunțat la drepturile lor asupra operei. Guvernul american nu solicită confiscarea tabloului.

Până când tabloul poate fi predat descendenților Parlagi, părțile implicate în proces nu au voie să discute despre acesta. Biroul FBI din New Orleans păstrează în prezent tabloul într-un container sigilat, plasat într-un seif din depozitul de artă al biroului.

ADVERTISEMENT