News

Un tânăr de 25 de ani, mort la protestele din Belarus. Este a doua victimă a manifestaţiilor violente

13.08.2020 | 13:42
Un tanar de 25 de ani mort la protestele din Belarus Este a doua victima a manifestatiilor violente
ADVERTISEMENT

Om mort la protestele din Belarus. Este a doua victimă provocată de protestele sângeroase începute după realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a murit într-un spital din Gomel (sud). El ar fi fost arestat duminică în timpul unei manifestaţii neautorizate. Poliția nu a precizat data decesului, dar într-un comunicat se menționează că sănătatea bărbatului s-a deteriorat subit în timp ce era în detenţie.

ADVERTISEMENT

Mama decedatului susține că fiul ei avea probleme cu inima și că ar fi fost ținut ore în șir în duba poliției.

Om decedat după prostestele din Belarus. Ce spune ONU

Organizația Națiunilor Unite a condamnat deja violența excesivă folosită de autoritățile din Belarus. Sunt deja patru nopți de când străzile din Belarus sunt pline de sânge după ce a fost ales din nou președinte Aleksandr Lukaşenko.

ADVERTISEMENT

În Brest, poliția a folosit gloanțe pentru a opri protestatarii furioși pe regimul din țara lor.

Michelle Bachelet, reprezentantul ONU pentru drepturile omului, spune că poliția a folosit o brutalitate excesivă și nejustificată pentru a liniști mulțimea.

ADVERTISEMENT

“Raportul ne arată ca au fost arestați peste 6000 de oameni în ultimele trei zile. Au fost reținuți chiar și simpli privitori sau copii, lucru care sugerează o încălcare evidentă a drepurilor internaționale ale omului,”  a afirmat Michelle Bachelet.

“Este și mai alarmant raportul care indică că sunt tratați nepotrivit cei care au fost arestați”, a adaugat reprezentantul ONU.

ADVERTISEMENT

Protestele au pornit după ce rezultatele oficiale de la alegeri l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Oamenii îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine al şaselea mandat consecutiv.

Uniunea Europeana a declarat că alegerile nu au fost libere și corecte. Un oficial german a criticat modul cum sunt tratați protestatarii.

„Toţi cei arestaţi în Belarus deoarece au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

ADVERTISEMENT