News

Un tânăr de 25 de ani și-a donat rinichii, ficatul și plămânii, pentru a salva viețile a 3 români. Anunțul medicilor

10.08.2020 | 19:12
Un tanar de 25 de ani sia donat rinichii ficatul si plamanii pentru a salva vietile a 3 romani Anuntul medicilor
Un băiat și-a donat organele după ce a decedat
ADVERTISEMENT

Medicii au prelevat ficatul, rinichii și plămânii unui pacient de 25 de ani aflat în moarte cerebrală.

Medicii din Sibiu, București și Cluj au avut acordul familiei tânărului decedat pentru această operație, conform datelor oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență.

ADVERTISEMENT

Operația de prelevare a organelor a durat câteva ore, astfel că trei persoane vor beneficia de o nouă șansă la viață.

Un tânăr de 25 de ani din Sibiu și-a donat organele și a salvat alte trei vieți

„Vineri 7 august, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a avut loc prima prelevare de organe din acest an. Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, cu atât mai mult cu cât s-a desfăşurat în condiţiile dificile, determinate de pandemia COVID.

ADVERTISEMENT

Donatorul a fost un tânăr de 25 de ani, cu traumatism cranio-cerebral şi edem cerebral sever şi sângerări cerebrale difuze, a cărei viaţă nu a mai putut fi salvată de către medici, dar care a redat viaţa altor oameni. Tânărul a fost diagnosticat în moarte cerebrală, iar familia sa a avut puterea de a lua decizia dificilă de a accepta prelevarea organelor, oferind astfel şansa la viaţă unor semeni aflaţi în suferinţă”, au transmis reprezentanții spitalului printr-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Intervențiile chirurgicale au fost realizate de echipe ale Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Organele recoltate vor fi folosite pentru alți trei români.

ADVERTISEMENT

Plămânii au fost prelevați de o echipă de medici a Eurotransplant, în condițiile în care în România nu există niciun receptor compatibil pentru acest organ.

Familia a fost convinsă să-i doneze organele tânărului decedat de către medicul Tiberul Daniel Toabeș. Chirurgul a vorbit despre cât de greu este să porți o astfel de conversație cu familia îndurerată.

ADVERTISEMENT

Procesul este, încă din start, unul deosebit de complex, deoarece vorbim despre unul dintre cele mai grele momente, pierderea unei vieţi omeneşti, care însă duce la salvarea altor vieţi, în urma acceptului pentru donarea organelor. Este un gest de profundă empatie şi solidaritate pentru care mulţumim familiei. Nu există cuvinte suficiente pentru a sublinia importanţa unui astfel de gest. Ulterior obţinerii acordului, acţionăm contra-cronometru ca o echipă unită de acelaşi scop: salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă de supravieţuire”, a explicat medicul Tiberiu Daniel Toabeş.

ADVERTISEMENT