News

Un teren uriaș de pe Lună a fost făcut cadou unui oraș din Franța. Cum a fost posibil și cât a costat

Un oraș mic din Franța a primit cadou un teren de mii de metri pătrați chiar pe Lună. Ce preț are un astfel de dar și cum s-a produs tranzacția
07.12.2024 | 16:41
Un teren urias de pe Luna a fost facut cadou unui oras din Franta Cum a fost posibil si cat a costat
Locuitorii dintr-un oraș au primit cel mai spectaculos cadou: un teren pe lună. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În orașul Ifs, din Normandia, a avut loc un eveniment ieșit din comun: comunitatea locală a primit un dar neobișnuit din partea orașului înfrățit din Germania. Niederwerrn, o localitate din Bavaria, a oferit francezilor din Ifs un lot de peste 4.000 de metri pătrați într-un loc inedit.

Un teren pe Lună a fost dăruit unui oraș din Franța

Mai exact, chiar pe Lună a fost oferit terenul, conform Observator. Primarul din Ifs, Michel Patard-Legendre, a declarat că nu se aștepta la un astfel de gest: „Prietenii noștri germani sunt întotdeauna foarte originali când vine vorba de schimbul de cadouri, de care au mare grijă. Am fost cu toții surprinși de acest titlu de proprietate pentru Lună!”.

ADVERTISEMENT

Certificatul, care pare redactat într-un format oficial, provine de la o companie germană numită Mondland. Aceasta se ocupă de comercializarea de loturi pe suprafața Lunii, fiecare lot costând 64 de euro pentru aproximativ 0,7 kilometri pătrați. Firma își bazează activitatea pe o presupusă lacună legală în Tratatul ONU privind spațiul cosmic, a mai scris sursa citată.

Totuși, profesorul Philippe Achilleas, expert în legislația spațială de la Universitatea Paris-Saclay, a explicat că lucrurile nu stau așa: „Dreptul internațional este clar într-un punct: Tratatul Spațial din 1967 stabilește regula neapropierii spațiului, inclusiv a corpurilor cerești și a Lunii”.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă unele companii private susțin că această interdicție se aplică doar guvernelor, iar nu firmelor sau persoanelor fizice, documentele de proprietate pe care le emit nu au niciun temei legal în afara companiei care le eliberează, precizează sursa TF1 Info.

Prima misiune americană pe Lună după o jumătate de secol nu a reușit

Misiunea navei spațiale americane Peregrine, produsă de compania privată Astrobotic Technology, a fost anulată din cauza unor defecțiuni majore. Nava trebuia să aterizeze pe Lună, dar problemele sistemului de propulsie și pierderea combustibilului au redus autonomia de funcționare la aproximativ 40 de ore.

ADVERTISEMENT

Lansată luni dimineața din Florida, Peregrine a întâmpinat dificultăți la scurt timp după separarea de racheta Vulcan Centaur. Traiectoria sa a devenit instabilă, iar panourile solare nu au mai putut capta energie, epuizând bateriile. Ulterior, s-a descoperit o pierdere semnificativă de combustibil, care a compromis planul de aterizare prevăzut pentru 23 februarie.

Aceasta ar fi fost prima aselenizare americană după programul Apollo din 1972, marcând debutul misiunilor Artemis, care urmăresc să readucă oameni pe Lună până la finalul deceniului. Nava transporta echipamente științifice, rovere experimentale și capsule ale timpului din mai multe țări, dar și povești scrise de 133 de autori.

ADVERTISEMENT

Aselenizarea rămâne o provocare tehnologică uriașă, iar în ultimele două decenii doar China și India au reușit să ducă astfel de misiuni la bun sfârșit. Eșecul Rusiei din această vară contrastează cu succesul Indiei, care a reușit o aterizare istorică la polul sudic al Lunii.

ADVERTISEMENT
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut:...
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl...
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl copiilor ei, după 20 de ani de relație! 'Simt că e sfârșitul lumii'
Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce...
Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce salariu avem
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul...
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia copiilor: Ne-au separat kilometri, a fost distanţa!
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism,...
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a...
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate...
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate la fondurile publice. AUR ia mai mult ca PNL
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de...
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de dragoste ca-n basme: „Ne-a fost sete unul de altul”