News

Un terorist cu cetățenie română, prins la o stână de oi. Bărbatul se deghizase în cioban și se ascundea de polițiști

Un cetățean cu dublă cetățenie maghiară și română a fost prins la o fermă, unde se ascundea deghizat în cioban. Bărbatul a fost acuzat de terorism în Ungaria.
07.08.2022 | 20:06
Un terorist cu cetatenie romana prins la o stana de oi Barbatul se deghizase in cioban si se ascundea de politisti
Un terorist a fost prins la o stână de oi din Ungaria. Foto: Captură Video
ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, bărbatul în vârstă de 41 de ani, pe numele său Istvan S. se afla în topul celor mai căutați 50 de oameni din Italia.

Un terorist originar din Transilvania, prins la o stână de oi

Individul a fost reținut pentru terorism, pentru că ar fi făcut parte din gruparea Hunnia. În 2007, Istvan S. a participat la mai multe atacuri teroriste, inclusiv cu cocktailuri Molotov și a fost condamnat în Ungaria la 15 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Sz. E. Istvan fugise după decizia instanței și nu a mai fost găsit de autorități. Cu toate acestea, oamenii legii l-au depistat în Nograd, unde lucra ca zilier la o stână de oi.

Polițiștii i-au găsit, de asemenea, autoturismul personal fără plăcuțe de înmatriculare. Bărbatul originar din Transilvania a fost condamnat în luna martie, alături de 15 alți inculpați.

ADVERTISEMENT

Un caz similar, cu doi cetățeni români, acuzați de terorism în România, a iscat un scandal diplomatic între Budapesta și București.

Istvan Beke și Zoltan Szocs au fost acuzați că au încercat să organizeze un atentat terorist la parada de Ziua Națională a României din 1 decembrie 2015, de la Târgu Secuiesc. Au fost condamnați la închisoare și au ajuns eroi pentru unii maghiari, fiind premiați de Fundația Pal Vasvari pentru ”activitatea lor civică”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, guvernul de la Budapesta consideră că autoritățile din România au exagerat atunci când i-au condamnat pe cei doi bărbați pentru terorism.

”Încă de la început, în Transilvania, încarcerarea tinerilor secui a fost tratată ca un proces conceptual, al cărui scop era intimidarea maghiarilor”, declara parlamentarul Jozsef Kulcsar-Terza.

ADVERTISEMENT

Mai mult, maghiarii cred că autoritățile din România au ascuns multe detalii în timpul anchetei, analizând anumite declarații contradictorii care fac legătura dintre Beke, Szocs și atentatul plănuit la Târgu Secuiesc.

ADVERTISEMENT