News

Un test ADN i-ar putea aduce unui american încă 30 de ani de închisoare. Găsit vinovat într-un caz în care fusese achitat acum 25 de ani

Robert Earl Hayes a fost găsit nevinovat pentru o crimă care a avut loc acum mai bine de 30 de ani. Acum, un procuror din Florida spune că un test ADN recent dovedește că este vinovat.
18.06.2022 | 18:00
Un test ADN iar putea aduce unui american inca 30 de ani de inchisoare Gasit vinovat intrun caz in care fusese achitat acum 25 de ani
Avocații sperau că testul îl va exonera de o altă crimă Foto: The Regulatory Review
ADVERTISEMENT

Un test ADN recent a arătat că un bărbat care a fost achitat pentru uciderea unei îngrijitoare de cai de la un hipodrom din Florida în urmă cu mai bine de 30 de ani era, de fapt, ucigașul, au anunțat autoritățile.

Testul care trebuia să-l scoată de după gratii, îi poate aduce încă 30 de ani de închisoare

Avocații lui Robert Earl Hayes le-au cerut anchetatorilor în 2020 să retesteze șuvițele de păr găsite în mâna victimei, Pamela Albertson, după ce aceasta a fost violată și ucisă în februarie 1990 pe hipodromul Pompano Beach din Florida de Sud unde lucrau amândoi.

ADVERTISEMENT

Avocații au crezut că rezultatele îi vor ajuta să-și exonereze clientul pentru uciderea, în 1987, a unui alt muncitor de la hipodromul din districtul Oneida, New York, pentru care Hayes se află în prezent după gratii.

În cazul din New York, Hayes a pledat vinovat pentru omor din culpă, incendiere și pătrundere prin efracție în 2004. A fost condamnat la 15 până la 45 de ani de închisoare și este eligibil pentru eliberare condiționată în 2025.

ADVERTISEMENT

Dar anchetatorii au retestat și ADN-ul vaginal recoltat de la Pamela Albertson și au descoperit că se potrivește cu cel al lui Hayes, dovedind efectiv că el a fost vinovat tot timpul, a spus Harold F. Pryor, procurorul statului Broward County din Florida.

Nu poate fi rejudecat pentru uciderea Pamelei Albertson

Pryor nu-l poate rejudeca pe Hayes, acum în vârstă de 58 de ani, în cazul din Florida, deoarece Constituția interzice rejudecarea unei persoane pentru practic aceeași infracțiune dacă au fost deja achitați.

ADVERTISEMENT

Dar Pryor cere comisiei de eliberare condiționată din New York să-l țină în arest pe Hayes.

„Credem că este la fel de relevant să spunem adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în acest caz”, a declarat Pryor, „și să încercăm să-l tragem la răspundere pe domnul Hayes – în măsura în care este posibil – la fel de relevant cum este să-i exonerăm pe cei care suntnevinovați”, relatează The New York Times.

Procurorul a adăugat că biroul său va lua legătura cu comisia de eliberare condiționată din New York „pentru a se asigura că domnul Hayes nu este eliberat din închisoare”.

ADVERTISEMENT

Proiectul Innocence din New York, care l-a reprezentat pe Hayes, nu a comentat, precizând într-un e-mail că „Fostul avocat al lui Hayes nu a putut fi contactat”.

Barbara Heyer, avocatul lui Hayes din Florida, a declarat pentru Associated Press că Hayes a recunoscut că a făcut sex cu Albertson, așa că era logic să-i găsească ADN-ul pe corpul acesteia.

Testul ADN, instrument puternic în sala de judecată

Cazul vine într-o perioadă în care procurorii și avocații apărării din toată țara continuă să folosească testele ADN, un instrument puternic în sălile de judecată care a dus uneori la exonerarea oamenilor după condamnări greșite sau a ajutat anchetatorii să-i găsească pe autori în cazuri de omor vechi de zeci de ani.

Robert Earl Hayes a fost inițial condamnat pentru violarea și uciderea Pamelei Albertson în 1991 și condamnat la moarte, a precizat Pryor într-o declarație.

Dar condamnarea a fost anulată de Curtea Supremă din Florida în 1995, după ce a pus sub semnul întrebării fiabilitatea testului ADN original, care a fost unul dintre primele de acest gen din stat, a mai explicat el.

Hotărârea instanței decurgea dintr-o tehnică de testare ADN numită „schimbarea benzii”, pe care nu a considerat-o de încredere.

Aceste probe nu au fost admise în timpul celui de-al doilea proces. Un juriu din Florida l-a găsit pe Hayes nevinovat la un nou proces în 1997.

În anii 1990, testele ADN necesitau o dimensiune mult mai mare a eșantionului pentru a fi eficiente, o pată de sânge de dimensiunea unei monede de 25 de cenți (quarter).

Tehnologia testelor ADN s-a schimbat complet

Acum, cantitatea necesară pentru un test ADN precis este prea mică pentru a fi văzută cu ochiul liber. Adesea, tot ceea ce este necesar sunt câteva celule lăsate în urmă de atingerea vârfului degetului.

Este posibil ca anchetatorii să fi făcut în 2021 un test ADN de „extracție diferențială” pentru acest caz, care separă spermatozoizii de alte tipuri de celule.

Celulele pot fi încă detectate chiar și decenii mai târziu, mai ales dacă sunt păstrate într-un laborator rece și întunecat, spun specialiștii.

Asocierea lui Hayes cu cazul Florida a determinat autoritățile din New York să-l acuze de omor din culpă pentru uciderea în 1987 a lui Leslie Dickenson, o îngrijitoare de cai pe hipodromul Vernon Downs, la 40 de mile est de Syracuse.

Moartea lui Leslie Dickenson fusese inițial considerată o sinucidere, dar a fost reinvestigată după ce Hayes a fost acuzat de uciderea Pamelei Albertson.

Prima crimă părea la început o sinucidere

Leslie Dickenson a fost găsită de autorități „spânzurată în apartamentul ei”, plină de sânge și cu multiple răni prin înjunghiere la încheieturi și la gât, potrivit unui raport al Biroului Șerifului din Broward County.

Avocații de la Proiectul Innocence din New York au susținut că firele de păr găsite în mâinile Pamelei Albertson au aparținut unui bărbat care a lucrat, de asemenea, pe același hipodrom ca și domnul Hayes și ambele victime și despre care credeau că este „adevăratul ucigaș”, a mai declarat Pryor.

Cele mai recente teste ADN au arătat însă că o parte din păr i-a aparținut Pamelei Albertson și nu lui Hayes sau celuilalt muncitor de la hipodrom.

Donna Dickenson-Helps, sora lui Leslie Dickenson, a declarat că unul dintre cele mai mari regrete ale ei a fost că Hayes „ne-a luat-o și nu a ajuns niciodată să-și cunoască atât nepoatele, cât și strănepoții și nepoții eiÎncă îmi este dor de ea și plâng când mă gândesc la ea.”

ADVERTISEMENT