News

Un test de sânge depistează maladia Alzheimer cu o precizie de peste 96%. Cum s-a ajuns la această descoperire

Identificarea unor biomarkeri reprezentativi pentru semnătura bolii în sânge a făcut posibilă dezvoltarea testului.
30.06.2021 | 14:02
Un test de sange depisteaza maladia Alzheimer cu o precizie de peste 96 Cum sa ajuns la aceasta descoperire
Un test de sânge depistează maladia Alzheimer cu o precizie de peste 96%. Cum s-a ajuns la această descoperire Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong (HKUST) a dezvoltat pentru prima dată un test simplu de sânge pentru depistarea timpurie și screeningul bolii Alzheimer (AD), cu un nivel de precizie de peste 96%.

Un test de sânge depistează maladia Alzheimer cu o precizie de peste 96%. Cum s-a ajuns la această descoperire

În prezent, medicii se bazează în principal pe teste cognitive pentru a diagnostica o persoană cu Alzheimer (AD – Alzeheimer’s Disease). Pe lângă evaluarea clinică, imagistica creierului și puncția lombară sunt cele două proceduri medicale cele mai frecvent utilizate pentru a detecta modificările creierului cauzate de AD. Cu toate acestea, aceste metode sunt costisitoare, invazive și deseori indisponibile în multe țări.

ADVERTISEMENT

Acum, o echipă condusă de prof. Nancy Ip, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare la HKUST, a identificat 19 din cele 429 de proteine ​​plasmatice asociate cu AD pentru a forma un grup de biomarkeri reprezentativ pentru o „semnătură AD” în sânge.

Pe baza acesteia, echipa a dezvoltat un sistem de punctaj care distinge pacienții cu AD de persoanele sănătoase cu o precizie de peste 96%. Acest sistem poate face diferența, de asemenea, între etapele timpurii, intermediare și tardive ale AD și poate fi utilizat pentru a monitoriza evoluția bolii în timp.

ADVERTISEMENT

Aceste descoperiri incitante au condus la dezvoltarea unui test de înaltă performanță, pe bază de sânge pentru AD și pot, de asemenea, deschide calea către noi tratamente pentru teribila boală.

„Odată cu avansarea tehnologiei ultrasensibile de detectare a proteinelor din sânge, am dezvoltat o soluție de diagnostic simplă, neinvazivă și precisă pentru AD, care va facilita foarte mult screeningul la scară populațională și stadializarea bolii”, a spus prof. Nancy Ip, Morningside Profesor de științe ale vieții și directorul Laboratorului de chei de stat pentru neuroștiințe moleculare la HKUST, citată de MedicalXpress.

ADVERTISEMENT

Lucrarea a fost realizată în colaborare cu cercetători de la University College London și clinicieni din spitalele locale, inclusiv Spitalul Prince of Wales și Queen Elizabeth Hospital. Descoperirea a fost făcută folosind testul de extensie de proximitate (PEA) – o tehnologie ultramodernă de măsurare a proteinelor cu ultrasunete și de mare viteză, pentru a examina nivelurile a peste 1.000 de proteine ​​din plasma pacienților cu AD din Hong Kong.

Fiind cel mai cuprinzător studiu al proteinelor din sânge la pacienții cu AD până acum, lucrarea a fost publicată recent în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association și a fost, de asemenea, prezentată și discutată activ pe diferite platforme de schimb științific în cercetarea AD, cum ar fi Alzforum.

ADVERTISEMENT

AD, care afectează peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume, implică disfuncționalitatea și pierderea celulelor creierului. Simptomele sale includ pierderea progresivă a memoriei, precum și afectarea mișcării, raționamentului și judecății. În timp ce pacienții solicită adesea asistență medicală și sunt diagnosticați atunci când au probleme de memorie, AD afectează creierul cu cel puțin 10-20 de ani înainte de apariția simptomelor.

Descoperirea unui biomarker ar putea ajuta la prezicerea maladiei Alzheimer cu ani înainte ca să apară simptomele

O proteină unică a creierului care poate fi măsurată în sânge ar putea fi utilizată pentru a diagnostica boala Alzheimer cu zeci de ani înainte de apariția simptomelor, potrivit unei cercetări a Universității Edith Cowan (ECU).

Publicat în februarie în revista Nature Translational Psychiatry, studiul este primul care a constatat că persoanele care prezintă un nivel crescut de proteină fibrilară glială acidă (GFAP) în sânge au, de asemenea, beta amiloid crescut în creier, un indicator cunoscut al bolii Alzheimer.

GFAP este o proteină care se găsește în mod normal în creier, dar este eliberată în sânge atunci când creierul este afectat de boala Alzheimer în stadiul timpuriu.

Cercetătorul principal al studiului, profesorul ECU Ralph Martins AO, a declarat că descoperirea a oferit o nouă cale promițătoare pentru diagnosticarea precoce. „Biomarkerii din sânge devin o alternativă interesantă la metodele costisitoare și invazive existente de diagnosticare a bolii Alzheimer”, a spus el, citat de Medical Xpress.

„Biomarkerul GFAP ar putea fi utilizat pentru a dezvolta un test de sânge simplu și rapid pentru a detecta dacă o persoană are un risc foarte mare de a dezvolta Alzheimer.

Diagnosticul precoce este esențial pentru a ne permite să punem în aplicare medicamente și intervenții pentru stilul de viață care pot ajuta la întârzierea progresiei bolii și pot oferi oamenilor mai mult timp înainte de apariția simptomelor.”

Un pas înainte

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului care se poate dezvolta în liniște de-a lungul anilor. Aceasta duce la declinul memoriei și pierderea abilităților de gândire. Nu există nici un leac cunoscut.

Potrivit profesorului Martins, dezvoltarea unui test de sânge care să detecteze riscul timpuriu de dezvoltare a bolii va fi revoluționar.

„Tehnologia pentru detectarea biomarkerilor s-a dezvoltat rapid, așa că cred că vom începe să vedem testele de sânge diagnostice folosite pentru Alzheimer în următorii câțiva ani.

Imagistica cerebrală actuală și puncțiile lombare sunt scumpe și invazive și nu sunt disponibile pe scară largă pentru populația generală. Un test de sânge ar putea deschide posibilități de diagnostic precoce a milioane de oameni și, astfel, ar putea permite intervenții mai timpurii.”

Studiul a implicat 100 de australieni cu vârste cuprinse între 65 și 90 de ani, fără simptome ale bolii Alzheimer. Profesorul Martins a spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege GFAP în boala Alzheimer.

Studiile longitudinale vor oferi mai multă perspectivă asupra modului în care GFAP se referă la progresia bolii Alzheimer, ceea ce ne poate permite să stabilim când vor apărea simptomele.

Profesorul Martins face parte, de asemenea, dintr-un amplu studiu care explorează intervențiile pentru boala Alzheimer, cu scopul final de a găsi medicamente și factori de stil de viață care pot opri sau întârzia dezvoltarea bolii.

„Diagnosticul și tehnicile de intervenție merg mână în mână – dacă putem folosi biomarkeri din sânge pentru a detecta mai devreme Alzheimer, putem interveni și mai repede”, a spus el.

ADVERTISEMENT