News

Un tratament împotriva coronavirusului, care are rezultate promiţătoare, nu poate fi administrat încă pacienţilor din România. Motivul este halucinant

17.04.2020 | 14:39
Un tratament impotriva coronavirusului care are rezultate promitatoare nu poate fi administrat inca pacientilor din Romania Motivul este halucinant
ADVERTISEMENT

Un tratament împotriva coronavirusului, cu rezultate dătătoare de speranțe în țări importante din Europa, nu poate fi administrat încă pacienților din România. Motivul este unul de-a dreptul revoltător în acest context al pandemiei: lipsesc protocoalele liberate de Ministerul Sănătății.

Un tratament împotriva coronavirusului, care are rezultate promiţătoare, nu poate fi administrat încă pacienţilor din România. Motivul este halucinant

La fel ca în alte state din Europa, și România s-ar putea folosi în viitorul apropiat transferul de plasmă cu anticorpi în tratamentul pacienților critici care au fost infectați cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nici până la această oră protocoalele pentru acest tip de tratament nu au fost încă elaborate și se pierde timp important care poate costa sănătatea multor bolnavi.

Plasma utilizată în acest nou tip de tratament va fi prelevată de la pacienții care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19 prin testarea moleculară.

ADVERTISEMENT

Până în acest moment, două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate, la București și la Iași, iar săptămâna viitoare va mai fi instalat unul, la Timișoara.

”În câteva zile vom putea şi noi să venim în sprijinul spitalelor cu plasmă convalescent Covid-19 şi sperăm din toată inima să le fie de folos”, a declarat Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzii București pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Avem echipamente, nu avem protocoale

Echipamente de plasmafereză au fost donate, printr-un acord, Ministerului Sănătății. Un al patrulea a fost donat spitalului din Piatra Neamț de către firma care are echipamentele. În total, 18 astfel de aparate vor fi disponibile în România.

”Primele 14 astfel de echipamente vor ajunge până la sfârşitul săptămânii viitoare în 14 centre judeţene de transfuzie sangvină din ţară”, potrivit Florin Hozoc, CEO-ul firmei care a donat echipamentele.

ADVERTISEMENT

Cele 14 echipamente în plus sunt date în folosință pentru un an României. Ministrul Sănătăţii a anunţat că donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce vor avea un test care să ateste prezenţa anticorpilor în sânge.

În ciuda faptului că echipamentele au fost instalate, protocoalele pentru tratamentul cu plasmă nu au fost încă elaborate.

”Sper ca în zielele următoare vor fi aprobate atât protocolul pentru colectarea, testarea şi distribuţia plasmei convalescente, cât şi protocolul de administrare”, a mai adăugat Florin Hozoc pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT