News

Un tratament revoluţionar împotriva coronavirusului, administrat şi pacienților români. Anunțul oficial al autorităților

28.04.2020 | 16:01
Un tratament revolutionar impotriva coronavirusului administrat si pacientilor romani Anuntul oficial al autoritatilor
ADVERTISEMENT

Un tratament revoluționar împotriva coronavirusului a fost demarat și în România. Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că a început procesul de colectare a plasmei în vederea tratării pacienților infectați cu noul coronavirus.

Un tratament revoluţionar împotriva coronavirusului, administrat şi pacienților români. Anunțul oficial al autorităților

A început procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Anunțul oficial a fost făcut în cursul zilei de luni, 28 aprilie, pe site-ul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Oficialii din sănătate au anunțat că au avut loc deja primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de Covid-19. Acestea s-au efectuat la Centrul de Transfuzie Sanguină București.

În primă fază, plasma va fi testată și, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziția spitalelor. În prezent, sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, donate Ministerului Sănătății, în București, Timișoara și Iași.

ADVERTISEMENT

Ce pacienți vor beneficia de acest tratament

Tratamentul cu plasmă se va administra doar pacienților infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, internați la Terapie Intensivă, ventilaţi mecanic de mai puțin de zece zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

De asemenea, pacientul trebuie să prezinte o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

ADVERTISEMENT

De unde va proveni această plasmă

Potențialii donatori de plasmă vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru Covid-19, vindecați și externați. Donarea de plasmă, la fel ca cea de sânge, este voluntară.

Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Comunicatul Ministerului Sănătății:

”Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat.

În acestă dimineață au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

Reamintim că, Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.”

ADVERTISEMENT