News

Un tribunal spaniol a decis ziua în care primul român va fi eutanasiat. Marian Eugen Sabău este complet paralizat și i s-a amputat un picior

Marian Eugen Sabău este primul român căruia i se acordă dreptul la moarte asistată, în urma unei cereri adresate instanței, data eutanasiei fiind fixată pe 23 august.
13.08.2022 | 12:58
Un tribunal spaniol a decis ziua in care primul roman va fi eutanasiat Marian Eugen Sabau este complet paralizat si i sa amputat un picior
Marian Sabău va fi eutanasiat pe 23 august/ Foto: ziarulromanesc.es
ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată de un tribunal din Spania care a decis că Marian Eugen Sabău poate fi eutanasiat pe 23 august, înainte de a fi judecat pentru tentativă de omor, scrie ziarulromanesc.es.

Sabău este complet paralizat

Sabău lucra ca agent de securitate la o companie din Tarragona, însă în decembrie 2021 a fost concediat. Furios, românul și-a împușcat câțiva colegi de muncă precum și polițiști care încercau să-l oprească.

ADVERTISEMENT

În timpul schimbului de focuri, polițiștii au reușit să-l rănească pe Marian Sabău, acesta suferind leziuni grave. Astfel, acesta a rămas cu o tetraplegie ireversibilă, iar un picior i-a fost amputat.

Din cauza rănilor sale, Sabău nu a stat nicio zi în închisoare, el fiind internat în spital. Ulterior, a cerut să-i fie permisă eutanasierea. Însă polițiștii și agenții pe care i-a rănit au încercat să blocheze procedura, până când românul va fi judecat pentru faptele sale.

ADVERTISEMENT

Procesul a provocat vâlvă în Spania, în condițiile în care victimele lui Sabău au invocat dreptul la protecție judiciară, pe când acesta a susținut că are dreptul la moarte demnă.

Inițial, Sabău a fost internat la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona de unde a fost transferat la spitalul penitenciar Tarrassa. Medicii de aici au avizat cererea de eutanasiere întrucât suferința pacientului lor îndeplina condițiile legale: o suferință gravă, cronică și invalidantă.

ADVERTISEMENT

Două procese pentru blocarea eutanasierii

Victimele sale au contestat decizia, afirmând că Sabău trebuie mai întâi judecat. O primă instanță a respins acțiunea lor în justiție, procedura de eutanasie fiind stabilită pentru 28 iulie.

Verdictul a fost atacat cu recurs la Curtea Provincială din Tarragona, însă aceasta a menținut sentința instanței de fond. În decizia pronunțată pe 4 august, judecătorii susțin că eutanasierea este un drept fundamental, similar integrității fizice și morale, demnității umane sau libertății. În consecință, persoanei care a cerut eutanasierea nu-i poate fi refuzată procedura, chiar și în cazul în care este cercetat într-un dosar penal.

ADVERTISEMENT

După a doua decizie, spitalul penitenciar Tarrassa a decis ca eutanasierea lui Sabău să aibă loc pe 23 august.

ADVERTISEMENT
Tags: