News

Un tsunami semnificativ ar putea să lovească mai multe orașe din Europa în următorii 30 de ani. Un expert UNESCO avertizează: “Nu e nicio îndoială”

Expertul principal al UNESCO în materie de tsunami a declarat că posibilitatea ca un val distrugător să lovească marile orașe din apropierea Mării Mediterane este doar o chestiune de timp.
03.09.2022 | 18:13
Un tsunami semnificativ ar putea sa loveasca mai multe orase din Europa in urmatorii 30 de ani Un expert UNESCO avertizeaza Nu e nicio indoiala
Populația din orașele expuse unui tsunami este pregătită pentru cel mai rău scenariu. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Conform unilad.com, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură au subliniat că pericolele generate de tsunami sunt subestimate în regiunile de coastă.

Tsunami în Europa, pericol iminent

Chiar dacă valurile distrugătoare nu apar în mod obișnuit acolo, experții preconizează că riscul va crește pe măsură ce va crește și nivelul mării. ONU a anunțat la începutul acestui an că la Marea Mediterană există cinci comunități cu risc.

ADVERTISEMENT

Ele se alătură celor 40 de orașe și localități din 21 de țări pregătite pentru tsunami. Astfel, autoritățile încearcă să se asigura că locuitorii știu ce trebuie să facă în cazul unui tsunami.

Toate comunitățile cu risc trebuie să aibă aceste cunoștințe până în 2030, iar orașele Marsilia și Cannes (Franța), Alexandria (Egipt), Istanbul (Turcia) și Chipiona (Spania) sunt printre ultimele care s-au alăturat grupului.

ADVERTISEMENT

Asta s-a întâmplat după ce a fost clar că șansele ca un val de peste un metru să lovească aceste regiuni de coastă în următorii 30 de ani sunt de aproape 100%.

Expertul principal în tsunami de la Unesco, Bernardo Aliaga, a făcut referire la tsunamiul anterior din Japonia când a discutat despre gradul de pregătire, spunând: “Tsunamiurile din 2004 și 2011 au fost un semnal de alarmă.

ADVERTISEMENT

Populația este pregătită pentru valul distrugător

Am parcurs un drum lung din 2004. Astăzi suntem mai în siguranță. Dar există lacune în ceea ce privește pregătirea și trebuie să ne îmbunătățim. Trebuie să ne asigurăm că avertismentele sunt înțelese de vizitatori și de comunități.”

Aliaga a mai spus că s-a lucrat la înființarea a 12 centre de alertă în caz de tsunami, care acoperă cea mai mare parte a oceanului, inclusiv cinci în Marea Mediterană și în nord-estul Atlanticului, în Grecia, Turcia, Italia, Franța și Portugalia.

ADVERTISEMENT

El a continuat: “Riscul de tsunami este subestimat în majoritatea zonelor, inclusiv în Marea Mediterană. Evenimentele nu sunt foarte frecvente, iar riscul nu se transferă de la o generație la alta.

“Trebuie să transmitem mesajul. În Marea Mediterană, nu există nicio îndoială: nu este vorba de ‘dacă’, ci de ‘când‘.” Deși avertismentele pot contribui în mare măsură la salvarea vieților, Aliaga a precizat că ele nu reprezintă întreaga poveste.

Acesta a completat că a doua parte este pregătirea comunității. Bernardo Aliaga consideră că modul în care oamenii se comportă și reacționează este esențial în cazul unui tsunami.

În prezent, autoritățile din Alexandria, Istanbul, Marsilia, Cannes și Chipiona ajută comunitățile să devină mai bine pregătite prin stabilirea unor semne de evacuare, proceduri și planuri de avertizare a turiștilor. Aliaga a explicat că locuitorii au la dispoziție maximum 20 de minute înaintea primului val al unui tsunami local.

Și asta pentru că al doilea val este mai mare și vine la 40 de minute după primul. La rândul său, secretarul executiv al Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a Unesco, Vladimir Ryabinin, a declarat că programul de pregătire pentru tsunami trebuie să fie extins.

ADVERTISEMENT