Un turist inconștient a dat o alarmă falsă, sâmbătă seară, în timp ce se afla pe munte. Acesta a sunat la 112 și a anunțat că a căzut. Imediat, echipe de la Salvamont s-au mobilizat. Ce se întâmplase, de fapt, cu cetățeanul.
Mereu la datorie, angajații de la Salvamont trebuie să intervină la absolut orice incident raportat în zonele înalte. Din păcate, există și cazuri în care cetățenii dau dovadă de inconștiență și pun pe drumuri, fără nicio urgență, echipe întregi de salvare.
Un astfel de incident a fost raportat și sâmbătă, 8 iulie. Serviciul Salvamont Borşa a fost anunţat, prin 112, că un turist ar fi căzut pe o potecă din Pietrosul Rodnei şi şi-a fracturat piciorul.
Imediat, echipele mobilizate alcătuite din mai mulți salvatori montani s-au îndreptat către locul indicat. Numai că, surpriză uriașă, ajunși aici, salvamontiștii au constatat că bărbatul este nevătămat. În schimb, el ”suferea” foarte mult de o avansată stare de ebrietate.
”Alcoolul în vârf de munte.. confuzie și accidente! Muntele îți oferă cea mai simplă lecție de viață la care ai acces, dar trebuie tratat cu responsabilitate și seriozitate. De aceeași seriozitate vă recomandăm să dați dovadă și să vă gândiți de două ori înainte de a pune pe drumuri salvatorii montani.
În această seară (n.r. sâmbătă), Serviciului Public Salvamont Borșa a fost anunțat prin 112 despre faptul că un turist a căzut pe o potecă din Pietrosul Rodnei. Apelanta a revenit de mai multe ori, spunând că bărbatul, originar din Cluj, și-a fracturat piciorul.
O echipă de prim răspuns din cadrul Serviciului Public Salvamont Borșa a pornit spre locul intervenției împreună cu un echipaj SMURD. Ajunși la fața locului, am constatat că bărbatul este nevătămat, în avansată stare de ebrietate. Acesta a refuzat atât examinarea cât și transportul”, scriu cei de la Salvamont Borșa.
În contextul acestui incident, salvatorii montani le transmit turiștilor că alcoolul nu face echipă bună cu drumețiile. Salvamontiștii avertizează de asemenea că serviciul 112 trebuie apelat doar în caz de urgență. Altfel, cazuri reale pot suferi amânare și implicit un deznodământ tragic.
”Vă recomandăm să nu consumați băuturi alcoolice pe munte deoarece acestea slăbesc organismul și capacitatea de efort. De asemenea, să nu vă abateți de la potecile marcate și în situația în care sunteți nevoii sa sunați la 112, asigurați-vă că nu transmiteți informații eronate.
În timp ce echipajele sunt ținute blocate la un caz care nu necesită intervenția de urgență, un alt turist poate avea nevoie de ajutor”, mai transmite Serviciul de Salvamont.