Fotbal intern

Un ultras stelist, lider de galerie în SUA: FCSB nu e Steaua

Scandalul dintre CSA Steaua şi Gigi Becali l-a făcut pe unul dintre cei mai înfocaţi suporteri ai formaţiei "roş-albastre" să se "transfere" şi a ajuns liderul galeriei formaţiei americane San Jose Earthquakes.
13.04.2018 | 15:38

Dan Mărgărit susţine că fenomenul ultras înseamnă un mod de a respinge fotbalul modern şi se declară de ce se întâmplă în SUA. Românul a oferit un interviu pentru Der Spiegel în care a vorbit despre situaţia Stelei şi susţine că şi-ar dori ca San Jose Earthquakes să întâlnească echipa Armatei pe viitor. VEZI FOTO ÎN GALERIE!

“Nici nu pot să exprim în cuvinte cât de mult urăsc fotbalul modern. Da, urăsc ultrasul modern şi comercializarea fotbalului. Dar susţin San Jose Earthquakes, un club fondat în 1974 în epoca romantică a fotbalului, care joacă acum în cel mai comercializat campionat din lume. Cei mai mulţi suporteri nu cunosc acest sport în forma sa incipientă, nu au cum să lupte împotriva fotbalului modern. Eu sunt pur şi simplu fericit că am trăit acele vremuri”, mărturiseşte românul, într-un interviu acordat pentru Der Spiegel.

„Sunt vreo 3-4 grupuri care pot fi comparate cu ceea ce înţelegem în Europa prin Ultras. Restul sunt doar Supporters Groups. Pe teren, fiindcă în tribune nu. Mi-aş fi dorit ca fanii din tribune să fie mai puternici, dar lipsesc nemotivat de la multe deplasări. Suporterii din Seattle şi Portland sunt o glumă, nici măcar nu îi putem numi rivali”, susţine el.

“Noi ne luptăm şi cu conducerea clubului nostru!”

“În multe deplasări am făcut spectacol, deşi echipa era condusă pe teren. Fanii gazdă erau şocaţi şi ne întrebau ce avem de gând. Ei credeau că suntem un grup de distracţie finanţat de club, precum Marching Bands în fotbalul american. Sunt înspăimântaţi când provocăm galeria adversă sau când folosim expresii vulgare în cântecele noastre”.

NFL şi NBA sunt afaceri de milioane de dolari. Ţinta lor sunt suporterii care să lase 1000 de dolari în stadion. Nu tolerează o atmosferă creată de ultraşi. Oricum, pentru cei mai mulţi spectatori, meciurile de fotbal sunt doar o opţiune avantajoasă de a-şi distra copiii la final de săptămână. În niciun caz nu este un stil de viaţă, cum este pe alte continente. Aşa se întâmplă că suporterii adverşi se rătăcesc prin sectorul nostru şi se plâng că nu văd nimic din cauza steagurilor noastre. Noi ne luptăm şi cu conducerea clubului nostru şi cu cea a Ligii, fiindcă nu ne doresc, nu suntem ţinta lor de public. Au încercat să scape de noi, dar asta ne-a făcut şi mai puternici”.

“Steaua joacă în liga 4 din România!” 

Cea mai mare dorinţă a lui Dan Mărgărit ar fi ca echipa pe care o susţine să întâlnească formaţia sa de suflet: Steaua Bucureşti, echipa Armatei şi nu a lui George Becali (FCSB). Acest scenariu ar fi posibil, într-un cadru oficial, doar dacă cele două echipe s-ar întâlni la Campionatul Mondial al Cluburilor. “Steaua joacă în Liga a 4-a din România, iar cei de la Earthquakes abia încep să construiască o echipă bună. Dacă se vor întâlni vreodată, o să cânt şi o să fac un show pirotehnic până în cer. Dar poate voi fi prea bătrân atunci şi o să stau la tribună cu restul oamenilor normali”, a încheiat Dan Mărgărit.